Tanúgondozás

I. Általános tájékoztató a tanúként idézettek részére:

A tanúzás állampolgári kötelezettség, amely maga után vonja a bírósági idézésre történő megjelenési kötelezettséget. A tanú, amennyiben a tárgyaláson megjelenni nem tud, a távolmaradását a tárgyalást megelőzően, lehetőség szerint haladéktalanul jelezze írásban (az ügyszám feltüntetésével), szóban az ügyfélfogadási időben vagy telefonon a bíróság kezelőirodájában. Amennyiben írásban jelenti be, a távolmaradás okát igazoló okiratot is csatolnia kell.

A tanúnak az idéző végzését, a személyazonosításra alkalmas okmányát, a lakcímkártyáját magával kell hoznia. Várakozni a tárgyalóterem előtt, a folyosón lehet, ahol ülőhelyek állnak rendelkezésre.

A tárgyalóteremben a tanúnak is az eljárás méltóságához illő, a bíróság tekintélyét nem sértő állapotban, illetve ruházatban kell megjelennie, és a tárgyalótermi viselkedésnek is ehhez kell igazodnia.

A tanút vallomástételi kötelezettség is terheli, amely alól az eljárási törvények csak szűk kivételeket engednek. Ilyen lehet, ha a tanú valamelyik peres fél vagy a vádlott hozzátartozója, vagy az, aki magát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná.

Természetesen a tanúnak nemcsak kötelezettségei, hanem jogai is vannak. Megilleti őt többek között a vallomás összefüggő előadásának, az anyanyelve használatának, (büntetőeljárásban) a vallomás leírásának, a személyi adatai zártan történő kezelésének, valamint a megjelenésével összefüggésben felmerült költségei (útiköltség, bizonyos feltételek fennállása esetén szállás és ellátási költség, valamint a munkából való kiesés miatti költségtérítés) elszámolásának a joga.

 

A tanúzással kapcsolatos további tájékoztatást ITT találja.

 

II. A Gyulai Törvényszék és a területén lévő bíróságok megközelíthetősége:

a) A Gyulai Törvényszék és a Gyulai Járásbíróság közös épülete (5700 Gyula, Béke sugárút 38.):

A MÁV állomástól:

Gyalogosan: A vasútállomástól kijövet egyenesen előre kell elindulni. Keresztezni kell az épület előtti Halácsy utcát. A vasútállomás épületével szemben kezdődik a Béke sugárút. Az épület mintegy 10-12 perces gyaloglással érhető el.

Közösségi közlekedéssel: A vasútállomással szemben, a Béke sugárút végén, annak jobb oldalán található a 4-es helyi autóbuszjárat végállomása. Onnan a Gyulavári felé induló 4-es helyi járattal egy megállót lehet utazni az Implom Iskola megállóhelyig. Ott a gyalogos-átkelőhelyen kell keresztezni a Béke sugárút úttestjét, majd a túloldali járdán a városközpont felé haladva néhány méterre található a bírósági épület bejárata.

A VOLÁN állomástól: Gyalogosan: Az autóbuszok érkezési irányának és a forgalmi irodának háttal állva jobbra kell elindulni, áthaladni a tömbházak közötti átjárón, majd egyenesen továbbmenni és a Kossuth téren a szökőkutas körforgalom melletti gyalogos-átkelőhelyen átmenni az út túloldalára. A szemben kezdődő főútvonal már a Béke sugárút.

Közösségi közlekedéssel: Helyközi (regionális) járattal: Az autóbusz állomás 6-os kocsiállásáról Doboz felé induló helyközi (regionális) autóbuszjárattal két megállót lehet utazni a 3.sz. Iskola (Implom Iskola) megállóhelyig. Ott leszállva és ugyanazon az oldalon a járdán visszafelé elindulva néhány méterre található a bírósági épület bejárata.

Helyi járattal: Az autóbuszok érkezési irányának és a forgalmi irodának háttal állva jobbra kell az autóbusz állomásról elindulni, áthaladni a tömbházak közötti átjárón, majd jobbra fordulni, a Szentháromság kápolna mellett továbbmenni a Kossuth téren és a kápolna után a gyalogos-átkelőhelyen átmenni az út (Szent István utca) túloldalára és jobbra fordulni. Itt található a vasútállomás felé közlekedő helyi autóbuszjáratok Kossuth tér nevű megállóhelye. Erről a helyi autóbusz megállóhelyről a vasútállomás felé tartó 4-es helyi járattal kell két megállót utazni az Implom Iskola megállóhelyig. Ott leszállva és ugyanazon az oldalon a járdán visszafelé elindulva néhány méterre található a bírósági épület bejárata.

GPS: 46.650187,21.27275

b) A Battonyai Járásbíróság (5830 Battonya, Hősök tere 7. szám):

a MÁV pályaudvarról az Állomás utca – Kossuth utca – Hősök tere útvonalon, míg a Volán pályaudvarról a Petőfi tér- Fő utca –Hősök tere útvonalon közelíthető meg.

GPS: 46.285393, 21.020712

c) Békési Járásbíróság (5630 Békés, Széchenyi tér 15.):

A bíróság autóbusszal közelíthető meg. MÁV állomáshelyek Békéscsabán, valamint Mezőberényben találhatók, innen VOLÁN autóbuszjáratokra történő átszállást követően lehet eljutni Békésre. A városházánál történő leszállás után 180 méterre a városközpontban található a bíróság épülete.

GPS: 46.77282, 21.132202

d) Békéscsabai Járásbíróság (5600 Békéscsaba, Árpád sor 4.):

A bíróság a MÁV és VOLÁN állomásokról gyalogosan vagy tömegközlekedéssel közelíthető meg. Gyalogosan az Andrássy út – József Attila utca – Árpád sor útvonalon, helyi autóbusszal a 3. és 8. autóbusszal a Szabadság tértől gyalogosan a József Attila utca – Árpád sor irányában, a Kossuth téri megállótól gyalogosan a Gyulai út- Árpád sor irányában.

GPS: 46.680041, 21.101615

e) Orosházi Járásbíróság (5900 Orosháza, Táncsics u. 10. szám):

A bíróság a MÁV pályaudvarról az Állomás u. – jobbra Október 6. u. – balra Kossuth Lajos u. – balra Könd u. – jobbra Táncsics Mihály u. útvonalon, a VOLÁN pályaudvarról a Kossuth Lajos u. – balra Könd u. – jobbra Táncsics Mihály u. útvonalon közelíthető meg.

GPS: 46.560866, 20.671738

f) Szarvasi Járásbíróság (5541 Szarvas, Szabadság 1-3.):

A Szarvasi Járásbíróság jelenleg – ideiglenesen – a Szarvas, Szabadság út 1-3. szám alatt működik, mely a Szent István Egyetem GAEK, Tessedik Campus épülete. Lényeges, hogy az épületnek több bejárata van, melyek közül a bírósági ügyfelek a Szarvas, Petőfi utca (Vízi Színház utcája) felől lévő bejáratot használhatják.

GPS: 46.863529, 20.546495

g) Szeghalmi Járásbíróság (5520 Szeghalom, Szabadság tér 5.):

A MÁV állomástól - helyi autóbuszjáratokkal, amelyek közvetlenül a vasútállomás épülete elől indulnak. Leszállás a Dózsa György úton, ahonnan két perces séta a Szabadság téren található bírósághoz. Helyközi járatok igénybevételekor a Kossuth téren (a református templom után közvetlenül) kell leszállni, majd a Tildy utca – Szabadság tér az útvonal.

GPS: 47.021685, 21.176882

h) Gyulai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (5700 Gyula, Kossuth tér 9.):

Megközelíthetőség: A MÁV állomásról a Béke sugárúton végighaladva a Kossuth téren fellelhető szökőkutakig. A körforgalmat a gyalogos átkelőhelyeken elhagyva tovább haladva a Kossuth téren található négyemeletes lakóház irányába, majd azt elérve jobbra kell fordulni. Tovább kell haladni a Reál Élelmiszerbolt irányába - amely önálló épületegyüttes –, és a lámpával védett gyalogos átkelőhelyet elhagyva balra kell fordulni (a túloldali saroképület egy szociális otthon) és a saroktól kb. 50 méterre lelhető fel a táblával jelzett bírósági épület. A VOLÁN állomásról a bíróság elérhetősége igen egyszerű, mert csupán el kell hagyni az állomás területét a váróterem irányába haladva a kijelölt dohányzóhely felé, amely közvetlenül az állomás mellett, az úttest másik oldalán, az utcán van kialakítva. Kb. 20 métert megtéve, a gyalogos elé tárul a Kossuth téri épületsor az úttest túloldalán, közvetlen rálátással a bíróság épületére.

GPS: 46.64503, 21.279738