Bíróságtörténeti konferencia és kiállításmegnyitó a Gyulai Törvényszéken

A Gyulai Törvényszék 2017. február 24-én „A Gyulai Törvényszék Novák Kamill idejében” címmel konferenciát és kiállításmegnyitót rendezett, ahol a Gyulai Törvényszék történetének kezdeti évtizedeivel, valamint Novák Kamill, a törvényszék első elnökének életével és munkásságával ismerkedhettek meg az érdeklődők. A Gyulai Törvényszék eredményesen vett részt a 2016. évi Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás Pályázaton, így a konferencia és a kiállítás megszervezését az Országos Bírósági Hivatal támogatta.

 

Dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke köszöntőjében kiemelte a bírósági hagyományápolás és a múltbéli értékek feltárásának jelentőségét. Babits Mihály gondolatait idézte: „Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.”. E gondolattól vezérelve tűzte ki célul a törvényszék a Békés megyei bíráskodás történetének tudományos igényű kutatását, melynek első állomásaként került sor a konferencia megrendezésére.

 

A konferencia első előadójaként Dr. Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója tárta fel a megyei törvényszék Gyulára helyezésének történetét, a bírósági szervezetben szolgálatot teljesítő bírák, tisztviselők mindennapjait, és színes történetekkel szemléltette, hogy a bírósági tisztviselők milyen szerepet töltöttek be a város társadalmi életében.

 

Ezt követően dr. Wlassits Gábor nyugalmazott törvényszéki tanácselnök tartotta meg előadását a 175 éve született Novák Kamill életéről és munkásságáról, melyben összefoglalta a törvényszék első elnökével kapcsolatban végzett kutatómunkája eredményét, és több színes történetet, korabeli eseményt osztott meg a hallgatósággal. Előadása alapján Novák Kamill személyében egy pontos kötelességtudattal rendelkező és a köz szolgálata iránt elkötelezett közéleti szereplőt ismerhettek meg a résztvevők.

 

A konferencia utolsó előadójaként Grósz Mihály tisztviselőtől, a Gyulai Törvényszék könyvtárának kezelőjétől a Gyula és Békéscsaba közötti, az elmúlt 120 évben több alkalommal is fellángoló megyeszékhelyvitákról hallhattak érdekességeket a résztvevők. Az előadó kiemelte: a törvényszék társadalmi jelentősége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a XX. század közepéig Gyula töltötte be a megyeszékhely szerepét.

 

Az előadásokat követően dr. Wlassits Gábor nyitotta meg a Gyulai Törvényszék Könyvtártermében berendezett bíróságtörténeti kiállítást, ahol a látogatók régi fényképeket, dokumentumokat és tárgyi emlékeket tekinthettek meg a bíróság életéből. A tárlat 2017. március 31-ig tekinthető meg.

 

A rendezvény támogatója az Országos Bírósági Hivatal.