Elindult a kihelyezett szakjogász képzés a Gyulai Törvényszéken

Megkezdődött az oktatás a kihelyezett formában zajló Kriminalisztikai szakjogász képzés keretében, mely a Gyulai Törvényszék és a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara között kialakult gyümölcsöző együttműködés eredménye. Az oktatás keresztféléves rendszerben zajlik, így az első előadásokat 2017. március 31-én tartották meg az előadók.

A kezdeményezés a Békés megyei tudományos élet szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bír a jogászok számára, hiszen sajnálatos módon megyénkben nem működik jogi egyetem. Nem szükséges hangsúlyozni, hogy a jogászi szakmában a folyamatos képzésnek hatalmas szerepe van, csak így lehet garantálni a magas szakmai színvonalú munkavégzést. A bírósági dolgozóknak az Országos Bírósági Hivatal által szervezett központi, illetve a helyi szintű képzések nagyszerű lehetőséget jelentenek az új ismeretek elsajátítására, ugyanakkor egyetemi szintű képzés, illetve szakirányú továbbképzés nem volt ezidáig elérhető megyénkben.

Az érdeklődők ezek megszerzése érdekében Budapestre, Szegedre vagy Debrecenbe voltak kénytelenek elutazni, ami természetesen számottevő költséggel járt, valamint rendkívül időigényes volt. A mostani kezdeményezésnek köszönhetően az oktatók jönnek el a hallgatókhoz a Gyulai Törvényszékre. A képzés hiánypótló jellegét jól tükrözi, hogy nem csupán bírák, bírósági titkárok és bírósági fogalmazók jelentkeztek, hanem más jogászi hivatásrendek képviselői is.

A tervek szerint a jövőben a civilisztikai területek iránt érdeklődő jogászoknak is tud majd alternatívát kínálni a Gyulai Törvényszék azáltal, hogy egy polgári joggal foglalkozó, kihelyezett szakjogász képzés indításáról is zajlanak az egyeztetések.