Újabb sikeres orvos-jogász konferencia a Gyulai Törvényszéken

Harmadik alkalommal rendezett a Gyulai Törvényszék orvos-jogász konferenciát neves hazai és külföldi előadók részvételével. A 2017. április 27-28-án megtartott igazságügyi konferenciát és akkreditált továbbképzést a Szegedi Akadémiai Bizottság Reprodukciós Egészség Munkabizottsága, a European Society of Contraception and Reproductive Health (ESC) magyar tagozata, a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság Békés Megyei Szervezete és a Gyulai Törvényszék közösen rendezte. A két hivatás képviselőinek részvételével zajlott rendezvény a „Polgári és büntetőjogi felelősség az egészségügyi gyakorlatban” című konferencia folytatása, mely kezdeményezés 2015-ben indult.

 

A konferencia társelnökeiként dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke és Dr. Bártfai György professzor úr az ünnepélyes megnyitón hangsúlyozták a magas szakmai színvonalú, közös rendezvények szervezésének fontosságát. Szintén a hasonló jellegű képzések szükségességét és pozitív tapasztalatait emelte ki köszöntő beszédében Dr. Szabó Ferenc orvosigazgató úr.

 

Az idei szakmai program első napján az orvosi szekcióban külföldi szaktekintélyek előadásai hangzottak el, így például szemléletes előadásában Prof. Dr. Mireille Merckx a gyermekek szexuális bántalmazásával kapcsolatos tapasztalatokról számolt be. A tradícióknak megfelelően a belga, osztrák, szerb és román orvosok előadásai révén a résztvevők bepillantást nyerhettek más országok gyakorlatába is.

 

A jogi szekcióban elsőként dr. Telegdy Gergely, a Szegedi Járásbíróság bírája az orvosi tevékenység jogi vonatkozásairól beszélt, majd dr. Törőcsikné dr. Görög Márta, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának intézetvezetője a sérelemdíj egészségügyi vetületeiről tartott előadást. Ezt követően a nemi élet szabadsága és nemi erkölcs elleni bűncselekményekkel kapcsolatos büntetőeljárások gyakorlati kérdéseinek bemutatása történt meg rendőri, ügyészi és bírói szemmel. E témakörökben a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság részéről Rudner Gábor címzetes rendőralezredes, a Békés Megyei Főügyészség képviseletében dr. Nagy Sándor vezető ügyész, míg a Gyulai Törvényszékről dr. Jámbor Pál bíró tartott előadást. Végül Prof. Dr. Szabó Imre miniszteri biztos az igazságügyi szakértők szerepével kapcsolatban vázolta a közeljövőben változó polgári eljárásjogi szabályokat.

 

A csütörtöki program zárásaként a közös gondolkodás elősegítése és a felmerült kérdések megválaszolása érdekében egy kerekasztal-beszélgetés során alkalom nyílt az egyeztetésre. Másnap a konferencia az orvosok számára „A megelőzés szolgálatában IX. szimpózium” eseményeivel folytatódott.