Modern irattár a Gyulai Törvényszék pincéjében

2017. május 15-én befejeződött a Gyulai Törvényszék műemléki épületében a pince felújítása, mely az épület állagának megóvását és a bíróságokon tárolt jelentős mennyiségű iratok szakszerű, helytakarékos elhelyezését segíti.

 

A közel 120 éves épület számos művészettörténeti értékkel is rendelkezik, és a mai napig Gyula városának egyik legpatinásabb műemlék jellegű épülete, turisztikai látványossága. Ezért a Gyulai Törvényszék folyamatosan törekszik arra, hogy saját forrásból és a pályázati lehetőségek kihasználása útján megfelelő források álljanak rendelkezésre a folyamatos állagmegóvási, felújítási munkálatok elvégzésére.

 

A tavalyi évben például a több ütemből álló tetőszerkezet-felújítás során új cserépfedés és bádogozás készült, mely nem csupán esztétikai, hanem energetikai szempontból is lényeges volt. Emellett korszerűsítési és bővítési munkák zajlottak más Békés megyei bíróságokon is köszönhetően az Országos Bírósági Hivatal elnöke által kiírt, épületfelújítással kapcsolatos pályázatokon történt sikeres részvételnek.

 

Az idei év legnagyobb volumenű beruházásaként 2017. május 15-én befejeződött a Gyulai Törvényszék pincéjének felújítása. A munkálat az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghirdetett Wagner Gyula Terv keretében, pályázati forrásból, több ütemben történt meg. Az 1899-ben épült törvényszéki palota pincéjének vízszigetelése nem volt megfelelő, a falak és a boltozat is nedves volt. A most befejeződött IV. ütemben megvalósult a pince padlójának és falainak utólagos vízszigetelése, és az iratok tárolásához egy modern, gördülő irattári polcrendszer került kialakításra.