„Családbarát Munkahely” címet nyert a Gyulai Törvényszék

2017. október 4-én dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében megtartott ünnepségen átvette a „Családbarát Munkahely 2017” pályázaton a törvényszék által elnyert díjat. A Gyulai Törvényszék a „Család és munkahely harmóniája” című pályaművében a Békés megyei bíróságokon bevezetett intézkedéseket, célkitűzéseket és a hagyományos bírósági családi programokat mutatta be, amelyek mind-mind hozzájárultak a családbarát munkahelyi kultúra kialakításához.

 

A Gyulai Törvényszék pályázatának elemei külön anyagi erőforrásokat nem igényeltek, így az kizárólag a nagy megtiszteltetést jelentő „Családbarát Munkahely” cím elnyerésére irányult. Felismerve azt, hogy a kiegyensúlyozott családi élet hozzájárul a kiegyensúlyozott színvonalú munkavégzéshez, a Gyulai Törvényszék elkötelezett amellett, hogy a jogszabályi keretek között segítse a munka és a családi élet összhangjának megteremtését, biztosítását. Ezek az intézkedések folyamatosan és jól érzékelhetően áthatják a mindennapi munkavégzést bíróságainkon.

 

A megyénkben dolgozó bírósági munkavállalók közel 80%-ának van gyermeke, így elkerülhetetlen a hatékony munkaszervezés, a megfelelő szervezeti struktúra kialakításához e jelentős számú csoport speciális érdekeinek szem előtt tartása. Ezért az intézkedések között szerepel például a szabadságok kiadása során e munkavállalók előnyben részesítése, a gyermekgondozás vagy várandósság miatt munkából kieső időszakra a szakmai anyagok biztosítása, a vidám hangulatú közös bírósági családi programok megvalósítása.