Még május 22-ig megtekinthető a bíróságtörténeti kiállítás a Gyulai Törvényszéken

A Gyulai Törvényszék ad otthont 2018. május 22-ig a bíróságtörténeti kiállításnak. A Magyar Igazságügyi Akadémián 2017 szeptemberében megrendezett „Bíróságtörténeti hét” című kiállítás nagy sikerére tekintettel a bíróságtörténeti kiállítást a főváros után az érdeklődők az ország több pontján megtekinthetik. E programsorozat jelenlegi állomása a Gyulai Törvényszék.

Dr. Bagdi Árpád Gyulát, a Gyulai Törvényszék elnökét kérdeztük a kiállítás kapcsán.

Kérem foglalja össze, hogy mit tekint a tárlat jelentőségének?
A bíróságok társadalmi szerepvállalásának részeként a bíróságtörténeti emlékek megőrzése és a hagyományápolás kiemelt szereppel bír. A kiállítás során olyan régi fényképeket, dokumentumokat és tárgyi emlékeket tekinthetünk meg közelről, melyek bemutatják, milyen volt régen a bírósági élet. A tárlaton látható például egy „bíróválasztó gép” is. Gondoljunk bele, hogy az elmúlt években a technikai fejlődésnek is köszönhetően teljesen átalakultak a munkavégzés körülményei, a bíróság mindennapjai. A múltban a leírók írógépeket használtak, ma már beszédfelismerő szoftver is segíti a törvényszék dolgozóinak munkáját. A bíróságok napjainkban kiemelt hangsúlyt fordítanak a közérthetőségre, de a régmúltban készült dokumentumok elolvasása, elsősorban annak nyelvezete miatt, gyakran megmosolyogtatja a kollégákat. A körülöttünk lévő világ rengeteget változott, de nem szabad elfelejtenünk a gyökereinket sem. Ezért is tartom fontosnak a bírósági történelem és nagy elődeink – mint például Juhász Andor, a Kúria egykori elnöke - előtti tisztelgést.

A Gyulai Törvényszék milyen lépéseket tesz a bírósági történeti emlékek megőrzésének érdekében?
„Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.” Néhány évvel ezelőtt e gondolattól vezérelve tűzte ki célul a Gyulai Törvényszék a Békés megyei bíráskodás tudományos igényű kutatását. Példaként szolgál erre, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghirdetett Ráth György pályázat keretében 2017 februárjában „A Gyulai Törvényszék Novák Kamill idejében” címmel konferenciát rendeztünk. Emellett dr. Wlassits Gábor nyugalmazott törvényszéki tanácselnök a Gyulai Törvényszék történetével, valamint Novák Kamill életével kapcsolatban végez kutatómunkát. Ennek eredményeként a Gyulai Törvényszék első elnökének munkásságával és az akkori bíráskodással kapcsolatban több korabeli esemény is ismertté vált.

Országosan is megfigyelhető, hogy a bíróságok jelentős hangsúlyt fordítanak a hagyományápolásra?
Az Országos Bírósági Hivatal elnöke kiemelten fontosnak tekinti a bíróságok történelmi emlékeinek feltárását, megőrzését, a bíróságok történetének kutatását, az igazságszolgáltatás társadalomban betöltött szerepének a megismertetését. E célkitűzést szolgálja az országos bíróságtörténeti kiállítás- és konferencia körút megszervezése, melynek köszönhetően a Gyulai Törvényszéken megtekinthető a mostani kiállítás. A történeti tematikájú pályázatoknak köszönhetően nyílt alkalom szerte az országban a kiállításokra, az ismeretterjesztő kiadványok elkészítésére, és a tudományos kutatómunkára is.