A Gyulai Törvényszék épülete bekerült a Gyulai Települési Értéktárba

A Gyulai Települési Értéktár Bizottság 2018. június 5-én határozott arról, hogy az egykori Igazságügyi Palota épületét felveszi a Gyulai Települési Értéktárba, és egyúttal kezdeményezi a Békés Megyei Értéktárba kerülését. A Béke sugárúton található impozáns épületben jelenleg a Gyulai Törvényszék és a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet működik.

Az értéktárba történő felvételt dr. Bagdi Árpád Gyula, a törvényszék elnöke és Hafenscher Csaba Zoltán, a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka közösen kezdeményezte. Az 1899. október 1-jén átadott épület művészettörténeti és turisztikai látványossága is Gyula városának, amely mindenképpen méltó arra, hogy a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény által létrehozott értéktár része legyen. Példaként lehet említeni az épület Díszlépcsőházát, Dísztermét, a kovácsoltvasból készült kerítést, vagy akár a kertet, amely helyi jelentőségű természetvédelmi terület.

Az eklektikus stílusú épületet Wagner Gyula műépítész tervezte, külső jellege alig változott a több mint száz év alatt. A legfontosabb feladatot az épület állagának megóvása és a modern kor követelményeinek való megfelelés összehangolása jelenti. Ezért az átalakítási, felújítási munkák során mindig kiemelt figyelmet kap a stílusjegyek megőrzése.

A Gyulai Törvényszék folyamatosan törekszik az épület kiváló állagának megóvására, amelyhez a saját források mellett az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghirdetett pályázatok is jelentős segítséget nyújtanak.