Még lehet jelentkezni az Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából tartandó bírósági programokra

A Békés megyei bíróságokon 2018. október 15. és 2018. október 19. között az idei évben is lehetőség lesz arra, hogy az „Igazságszolgáltatás Európai Napja” keretében az állampolgárok jobban megismerjék az igazságszolgáltatás és a bíróságok működését, illetve a jogaik érvényesítésének lehetőségeit.

Az Európai Tanács és az Európai Bizottság 2002-ben kezdeményezte a tagállamokban minden év október második felében az „Igazságszolgáltatás Európai Napjának” megtartását. Az idei évben újdonságot jelent, hogy a polgári és büntető ügyszak közösen rendezi meg a programokat, így mindkét területről érdekességeket tudhatnak meg az érdeklődő csoportok tagjai.

A Gyulai Törvényszék és a Gyulai Járásbíróság 2018. október 17. napján az idei évben is együtt rendezi meg az „Igazságszolgáltatás Európai Napját” a Gyula, Béke sgt. 38. szám alatt található épületében. A résztvevők körbejárhatják a törvényszék épületét, megismerhetik annak történetét, és előadást hallhatnak a bírósági szervezetről, a bíróság munkájáról, az ítélkezésről, annak területeiről, továbbá válaszokat kaphatnak az esetlegesen felmerülő kérdéseikre. A lelkes érdeklődők a „Ki tud többet a bíróságokról?” című jogi témájú vetélkedőn is részt vehetnek.
A Battonyai Járásbíróságon szintén 2018. október 17-én az érdeklődők jogismereti előadáson, perszimuláción és kvízjátékon keresztül ismerkedhetnek meg a polgári bíráskodással.
A Békési Járásbíróságon ugyancsak 2018. október 17. napján a résztvevő középiskolai osztályoknak bemutatják a bíróság épületét, és az igazságszolgáltatással kapcsolatos tájékoztató előadás meghallgatására, illetve perszimulációra van lehetőség.
A Békéscsabai Járásbíróságon 2018. október 16. napján a látogatók megtekinthetik a bíróság épületét, majd előadást hallhatnak a bírósági szervezet felépítéséről, illetve a bírósági munkáról.
Az Orosházi Járásbíróságon 2018. október 19. napján várják a diákokat jogismereti előadással (ezen belül internetes zaklatás, kommentelés, megosztás, és drogprevenciós témák) és perszimulációval, kvízjátékkal, valamint az épület történetének bemutatásával.
A Szarvasi Járásbíróság 2018. október 17. napján rendez egész napos programot. Ennek keretében lehetőség nyílik jogismereti előadás meghallgatására, amely vagy „Az internet veszélyei” témakörrel vagy a bírósági szervezetrendszerrel, a bíróvá válás folyamatával, a bíróságok feladataival, a közvetítői eljárással, valamint a bírósági eljárások fontosabb szabályaival foglalkozik.
A Szeghalmi Járásbíróságon 2018. október 17-én kvízjátékon és a jogi témájú előadáson vehetnek részt a diákok.
A nyílt nap alkalmából a Gyulai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon 2018. október 17-én, míg a Gyulai Törvényszék Cégbíróságán 2018. október 15. napján várják a látogatókat.

Az esemény zavartalan lebonyolítása érdekében valamennyi bíróság esetén szükséges és célszerű az érintett bíróságon előzetesen jelezni a részvételi szándékot.