Újabb sikeres orvos-jogász konferencia a Gyulai Törvényszéken

Negyedik alkalommal rendeztek a Gyulai Törvényszéken nemzetközi orvos-jogász konferenciát neves hazai és külföldi előadók részvételével. A 2018. november 8-án megtartott igazságügyi konferenciát és akkreditált továbbképzést a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinikája, a European Society of Contraception and Reproductive Health (ESC) magyar tagozata, a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság Békés Megyei Szervezete, a Szegedi Akadémiai Bizottság Reprodukciós Egészség Munkabizottsága, a Diczfalusy Alapítvány és a Gyulai Törvényszék közösen tartotta. A két hivatásrend képviselőinek részvételével zajlott kongresszus a „Polgári és büntetőjogi felelősség az egészségügyi gyakorlatban” című konferencia folytatása, mely kezdeményezés még 2015-ben indult.

A konferencia társelnökeiként dr. Bagdi Árpád Gyula és Prof. Dr. Bártfai György az ünnepélyes megnyitón hangsúlyozták a magas szakmai színvonalú, közös rendezvények szervezésének fontosságát. A szakmai programon résztvevők mind az orvosi, mind a jogi szekcióban számos külföldi és hazai szakember egészségügyi témát érintő előadását hallgathatták meg. Az orvosi szekcióban szülészeti-nőgyógyászati területről tartottak előadásokat, míg a jogi szekcióban előadók az egészségügyi jog egyes kérdéseit elemezték.

A jogi szekcióban elsőként „Tájékozott beleegyezés” címmel Prof. Dr. Görög Márta, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának intézetvezetője tartott előadást. Majd jogtörténeti kitekintésként a jelenlévők Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária tanszékvezetőnek köszönhetően megismerhették az orvosok szerepét a korabeli büntetőeljárásokban. Ezt követően dr. Kiss Gabriella, a Szegedi Ítélőtábla tanácselnöke a bírói gyakorlatban előforduló műhibaperek gyakorlatáról beszélt, amelynek során foglalkozott a diagnosztikai tévedések kérdéseivel is. Később dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke az egészségügyi adatvédelem egyes kérdéseiről tartott előadást. A jogász szekciót dr. Pribula László, a Debreceni Ítélőtábla kollégiumvezetőjének előadása zárta, amely az orvosi kártérítési perekben megfigyelhető bírói gyakorlat fejlődésére hívta fel a hallgatóság figyelmét.  

A rendezvény célja elsődlegesen az volt, hogy a bírósági eljárásokban közreműködő bírák, valamint az igazságügyi orvosszakértők, ügyvédek és maguk az orvosok is megismerjék egymás álláspontját, valamint azokat a változásokat, amelyek az elmúlt évben az igazságügyi szakértés, a polgári és büntetőjogi felelősség vonatkozásában az egészségügy területén bekövetkeztek.