Digitális Nyílt Nap a Gyulai Törvényszéken

2018. december 3. napján a Gyulai Törvényszék az elmúlt időszakban megvalósított bírósági elektronikus fejlesztések, elektronikus ügyintézési szolgáltatások megismertetése, valamint a bírósági igazgatás elektronizálásával kapcsolatos „Digitális Bíróság” projekt bemutatása céljából Digitális Nyílt Napot rendezett a Békés megyei bírák és a társszervek képviselői számára.

A rendezvényt dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a bíróságoknak is meg kell felelnie a XXI. századi elvárásoknak, amelyben alapvető jelentőségű az informatikai rendszerekben rejlő lehetőségek kihasználása. Ezt követően dr. Benkő Imola, az Országos Bírósági Hivatal főosztályvezetője beszélt arról, hogy hazánk bíróságai nemzetközi összehasonlításban élen járnak az elektronikus ügyintézés alkalmazása terén, és ismertette a bírósági informatikai fejlesztések fő irányvonalait. Utalva egy kutatási eredményre rámutatott arra, hogy a modern technológia eszközeinek alkalmazása mellett is elengedhetetlen a bíró személyiségének, attitűdjének szerepe az ítélkezési tevékenységben.

A rendezvényen dr. Zámbori Tibor kollégiumvezető bemutatta a „Digitális Bíróság” projekt elemeit, és hangsúlyozta, hogy a bírósági adminisztrációs terhek csökkentése mellett az egyik legfontosabb célkitűzés az ügyfelek bírósághoz való hozzáférésének egyszerűsítése az informatikában rejlő lehetőségek kihasználásával. Felvázolta többek között az innovációk közül a bírósági határozatok anonimizálását érintő fejlesztéseket, a bírósági e-akta alkalmazását is. Az előadást követően interaktív standokon mutatták be többek között a távmeghallgatást és a konferenciabeszélgetést lehetővé tevő ViaVideo rendszer működését, az „Új Generáció” projektet, és a beszédfelismerő szoftver alkalmazásában rejlő kiaknázatlan lehetőségeket. A társszervek közül önálló standdal és informatikai eszközbemutatóval vett részt az eseményen a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság is. Mindkét társszerv számos eszköz (például nyomkövető, sebességmérő berendezés) segítségével mutatta be a rendelkezésére álló informatikai rendszereket.

A program része volt emellett az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghirdetett „Út a jövőbe – Innovációs eszközbeszerzés projekt” keretében beszerzett informatikai eszközök átadása is. A projekt célja, hogy a bírósági informatikai eszközállomány lépést tartson a XXI. századi digitális világ kihívásaival, és korszerű informatikai eszközök segítsék a bírák ítélkező tevékenységét, amelynek napjainkra elengedhetetlen eleme az elektronikus ügyintézés.