Bemutatót tartott a Gyulai Törvényszék a távmeghallgató- rendszer működéséről

2019. március 13. napján a Gyulai Törvényszék bemutatta a bírósági távmeghallgató-rendszer működését a sajtó képviselőinek. Az eseményt dr. Havrán Ákos, a Békés Megyei Főügyészség főügyész-helyettese is megtisztelte jelenlétével.

A rendezvényt dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy a távmeghallgató-rendszer az Országos Bírósági Hivatal támogatásával megvalósuló fejlesztés, amely a digitális bíróság megvalósításának egyik mérföldköve. Lényege: az ügyeket tárgyaló bíróságoktól távollévő eljárási szereplők jelenlétének biztosítása, a valós időben készült, folyamatos és egyidejű kép- és hangfelvétel révén. A rendszer alapvető eleme a biztonságos hálózat. Ennek keretében az eljáró bíróság kihallgatja az elkülönített helyszínen jelenlévő személyt, ami egyúttal lehetőséget biztosít arra, hogy a tárgyaláson részt vevő arra jogosult felek maguk is közvetlenül kérdezzenek a kihallgatott személytől. A rendszer biztosítja azt is, hogy az elkülönített helyszínen jelenlévő személy gyakorolja az eljárási jogait, így például a vádlott figyelemmel kísérje a tárgyalást, az ott kihallgatott tanúkhoz kérdéseket intézzen, közvetlenül szóljon a bírósághoz, észrevételeket, indítványokat terjesszen elő. Ezáltal az eszköz alkalmazása a büntetőeljárás gyorsabb, illetve költséghatékonyabb befejezését is elősegíti. Hangsúlyozta, hogy a távmeghallgatás polgári és büntetőügyekben egyaránt alkalmazható.

Kiemelte továbbá azt a célt, hogy az összes bíróságon elérhető legyen ez a technológia. Mindeddig 72 bírósági végpont létesült, továbbá valamennyi büntetés-végrehajtási intézetben és egyes közigazgatási intézményeknél került kialakításra végpont. A Békés megyei bíróságok közül jelenleg a Gyulai Törvényszéken, a Gyulai és a Békéscsabai Járásbíróságon van lehetőség távmeghallgatás megtartására.

Ezt követően dr. Varga Magdolna, a Békéscsabai Járásbíróság elnöke - aki egyúttal a törvényszék E-per kapcsolattartója - bemutatta a különböző technikai eszközöket gyakorlati működés közben. A rendszer bekapcsolását követően a bírósági tárgyalóterem és a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben található végpont között jött létre kapcsolat, ahonnan Hafenscher Csaba Zoltán intézetparancsnok köszöntötte a megjelenteket. A tárgyalóteremben tartózkodók két monitor, az elhelyezett kamerák és hangtechnikai eszközök útján követhették az eseményeket, így láthatták, miként tud egymással kiváló kép- és hangminőségben kommunikálni a két végpont. Végezetül az úgynevezett objektumkamera segítségével egy irat legapróbb részletei is láthatóvá váltak a monitorokon.