Újra elkezdődött az iskola – továbbra is várja a diákokat a „Nyitott bíróság” program

A 2012 őszén elindult Nyitott bíróság program töretlenül zajlik a bíróságokon. Az új tanév kezdetével ismét megnőtt az érdeklődés a rendezvények iránt. A „Nyitott bíróság” programról Tázlóné dr. Kiss Mónika Békés megyei kapcsolattartó osztotta meg tapasztalatait.

1. Milyen módon vett részt eddig a programban, és Ön szerint Békés megyében mennyire volt sikeres a program az elmúlt években?

Békés megyében a program országos összehasonlításban is sikeresnek számít, mivel 2018-ban a középmezőnyben voltunk a megtartott előadások és programok száma alapján. Én magam az évek során számtalan előadást és perszimulációt tartottam, így a programok szervezésében és a lebonyolításban is aktívan közreműködtem. Ezek számos hasznos tapasztalatot nyújtottak. Az elmúlt három év adatait áttekintve elmondható, hogy éves szinten 1.800 és 2.000 fő között alakul a résztvevő diákok száma. Ez a Békés megyei diákok létszámához viszonyítva jelentősnek mondható. A Nyitott Bíróság program nemcsak a diákok, hanem a bírósági dolgozók oldaláról is népszerű, hiszen az egyes rendezvények lebonyolításában 22 bírósági dolgozó (bíró, bírósági titkár és fogalmazó) vett részt.

2. Mit tudhatunk a Nyitott Bíróság programról és annak céljáról?

Az Országos Bírósági Hivatal a társadalmi felelősségvállalás jegyében indította el a Nyitott Bíróság programot, amely a fiatalabb generációk jogtudatos állampolgárrá válását segíti elő. Ennek keretében a résztvevők megismerkedhetnek a bűnmegelőzés fontosságával, az alapvető polgári jogi és ehhez kapcsolódó családjogi szabályokkal, valamint a munkajog világának egyes kérdéseivel is. Fontos ugyanis, hogy mindenki tisztában legyen a jogaival és kötelezettségeivel, valamint betekintést nyerjen a bíróságok életébe, működésébe.

2012 óta rengeteg tapasztalattal lettünk gazdagabbak, ezért az igényeket is felmérve igyekeztünk újabb elemeket is elérhetővé tenni. Erre példa az idei évben bevezetett „XXI. századi technológia a bíróságon” elnevezésű programelem, amelynek során bemutatjuk a bírósági távmeghallgató rendszert, a beszédfelismerő programot és az elektronikus ügyintézés menetét. Ez utóbbit azért tartjuk fontosnak, mert a fiatal generáció tagjai a digitális világban érzik magukat otthon, távol áll tőlük a papír alapú ügyintézés, és ezzel megismerhetik az elektronikus bírósági ügyintézés lehetőségét.

3. Milyen előadásokon, foglalkozásokon vehetnek részt a diákok?

Változatos programokkal és előadásokkal várjuk a Nyitott Bíróság program iránt érdeklődőket. Általában az általános iskolásokkal osztályfőnöki vagy etika óra keretében szoktunk beszélgetni. A középiskolások jellemzően már eljönnek a bíróságra, így egy tárgyalóteremben történik a jogismereti előadás. Ez utóbbi esetben kifejezett kérésre tematikus előadásokat is tartunk (például internetes zaklatás, közösségi média).

Az viszont elmondható, hogy az elemek közül a perszimuláció a legnépszerűbb. Ilyenkor a diákok egy tárgyalótermi szituációban találják magukat. Én szoktam vezetni a tárgyalást, mint bíró, viszont az ügyészi és védői, jogi képviselői szerepekben a diákok improvizálnak. Az a tapasztalatom, hogy nagyon lelkesek és ügyesek, a kiosztott szerepeket jól alakítják. Ezeknek a perszimulációknak körülbelül 85%-a büntetőjogi témájú, általában lopásról, garázdaságról, esetleg kábítószer birtoklásáról szólnak a jogesetek. Ezen kívül a szabálysértési ügyszakra is mindig igyekszem felhívni a figyelmet, mivel bármelyik fiatallal megtörténhet, hogy a piros lámpánál vagy biciklizve megy át a zebrán. Ilyenkor jó, ha tudják, hogy milyen eljárásra és következményekre számíthatnak. De említhetném azt az eset is, ha egy üzletből ellopnak egy csokit, vagy megesznek egy péksütemény. Ennek a szabálysértési törvény szerint akár 72 órás őrizet is lehet a következménye.

4. Miben látja a Nyitott Bíróság program fontosságát?

Összességében azt tudom elmondani a Nyitott Bíróság programról, hogy annak célja is tükrözi a fontosságát. Egyrészt a bírósággal ugyanis nem csak a felnőttek kerülhetnek kapcsolatba. A felnövekvő generációnak is fontos, hogy ne félve tekintsen a bírósági szervezetrendszerre, a bírósági eljárásokra. A program segít, hogy a diákok otthonosabban tudjanak mozogni a jog világában, és tájékozottabbak legyenek az ügyeik intézése során, megismerjék jogaikat és kötelezettségeiket.