Közel ezer diák a Békés megyei bíróságokon az Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából

A hosszú évekre visszanyúló hagyományoknak megfelelően az Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából 2019. október 14. és 18. között változatos programokkal várták a bíróság dolgozói az érdeklődő csoportokat. Ebben az évben is közel ezer tanuló látogatott el valamely Békés megyei bíróságra, amely jól mutatja a rendezvény népszerűségét.

Az idei évben újdonságként jelent meg a bíróságokon alkalmazott XXI. századi technológiák bemutatása. Ennek részeként a Gyulai Törvényszékre és a Békéscsabai Járásbíróságra látogatók a bírósági távmeghallgató rendszert és beszédfelismerő szoftvert is megnézhették működés közben. A mai fiatal generáció számára már természetes, hogy elektronikusan intézik ügyeiket, ezért fontosnak tartottuk az elektronikus bírósági ügyintézés bemutatását. Ez utóbbi téma azért is lényeges, mert a bírósági ügyek intézése során nem egy egyszerű e-mail útján történő kapcsolattartásról van szó, hanem ügyfélkapun keresztül zajló kommunikációról.

A diákoknak a már megszokott programelemek körében lehetőségük nyílt arra, hogy körbejárják a bírósági épületeket, ezáltal megismerkedjenek azok történetével, művészeti értékeivel. Ezt követően az általános jogi ismeretekről tartott előadások keretében hasznos információkkal gazdagodhattak a bírósági szervezetről, a bíróság munkájáról, az ítélkezésről, és annak területeiről. A vállalkozó kedvű csoportok perszimulációban és jogi vetélkedőben is részt vettek, így játékos formában ismerhették meg a bírósági eljárások menetét.

A Gyulai Törvényszék a társadalmi szerepvállalás jegyében kiemelten fontosnak tarja, hogy a diákok hiteles és közérthető tájékoztatást kapjanak a jogi témákban. Ennek megfelelően a rendezvény már évek óta kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a résztvevők nemcsak elméletben szerezzenek információkat, hanem a mindennapi bírósági munkavégzésbe is bepillantást nyerjenek.