Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete

A Gyulai Törvényszék előtt B. I. J. vádlottal szemben különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folyamatban lévő 14.B.337/2015. számú büntetőügyben a következő tárgyalás időpontja 2016. május 20. napján 8 óra 30 perc.

Az ügyben a perbeszédek és a felszólalások elhangzottak. A következő tárgyalás a vádlott utolsó szó jogán történő felszólalásával fog folytatódni.

(A röviden összefoglalt vádirati tényállás szerint a sértett és a vádlott 2008-tól 2013 októberéig élettársak voltak, ezalatt sokat veszekedtek. A viták esetenként a vádlott által kifejtett tettlegességig fajultak. A vádlott 2013 októberében elköltözött a sértettől, azonban ezt követően heti 3-4 alkalommal megjelent nála. Ilyenkor az ittas állapotban lévő vádlott vagy békülni akart a sértettel, vagy durván szidalmazta, fenyegette. A sértett 2014. augusztus 23-án kb. 22 óra 40 perckor lefeküdt aludni a ház hálószobájában, de a bejárati ajtót nem zárta be. A vádlott 2014. augusztus 24-én 2 óra 15 perc körül elbiciklizett a sértett házához, majd miután nem hallott zajt, bement a bejárati ajtón át a konyhába. Onnan látta, hogy a sértett az ágyon fekszik, majd rágyújtott egy cigarettára. Ekkor feldühödött, odalépett az alvó sértetthez, és egy öngyújtóval meggyújtotta a sértett ágyneműjét. Látta, hogy égni kezdett a takaró, és kiment a házból. A sértett 2 óra 30 perc körül arra ébredt, hogy a lakásban tartott kutyája nyüszít, és rángatja a bal kezét. Felült az ágyon, és észlelte, hogy izzik a takaró a lábánál, ezért egy pohárból vizet öntött rá. Utána felkelt, kinyitotta az ablakot, és hallotta, hogy a vádlott jellegzetes hangot kiadó kerékpárjával távozik. Körülbelül 5-6 perc múlva a vádlott visszafordult, hogy megnézze mi történt, de utána elhagyta a helyszínt.)