Emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény - ítélet

A Gyulai Törvényszék előtt J. I. vádlottal szemben emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő 13.B.199/2016. számú büntetőügyben a mai napon az alábbiakban röviden összefoglalt, nem jogerős ítélet született:

A bíróság a vádlottat az ellene aljas indokból, bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és garázdaság vétsége miatt emelt vád alól felmentette, és elrendelte a kényszergyógykezelését.

Az ítéleti tényállás szerint a kóros elmeállapotú vádlott évek óta vállalt idénymunkát egy mezőgazdasági vállalkozónál. Beleszeretett munkaadója lányába, aki nem viszonozta érzelmeit, és mással létesített párkapcsolatot. A vádlott emiatt többször keveredett konfliktusba munkaadójával és annak családjával, aki ezért 2014 júliusában megszakította vele a munkakapcsolatot. A vádlott ezután hónapokon át rendszeresen zaklatta telefonon a családot, és azzal fenyegetőzött, hogy rájuk gyújtja a házukat. A vádlott 2015 augusztusában megtudta, hogy a lány összeköltözött a párjával. Elhatározta, hogy bosszúból felgyújtja volt munkaadója és felesége szüleinek házát. Megjelent a vállalkozó házánál, ahol öngyilkossággal fenyegetőzött. A munkaadó rendőri segítséget kért, de a vádlott a helyszínt elhagyta. Ezután a volt munkaadó B. Sz-val – a lánya élettársával - együtt autóval ment a vádlott után azért, hogy feltartóztassa. Utolérték, majd a vádlott egy karóval kétszer ráütött a járműre, melynek következtében a karó eltört. Ezt követően a vádlott tovább menekült, de B. Sz. futva utolérte, és dulakodás alakult ki közöttük. Ennek során a vádlott ráütött B. Sz-re a karóval, és elszaladt. Ekkor a vádlott a volt munkaadó apósának és anyósának a tanyájához ment, ahol egy öngyújtóval meggyújtotta a ház közvetlen közelében álló színt. A tűz rövidesen átterjedt a ház tetőszerkezetére és padlására. A ház konyhájában tartózkodott a volt munkaadó anyósa, aki a betegsége folytán súlyosan nehezített járású, ezért a füsttel megtelt konyhát egyedül nem volt képes elhagyni. Végül az unokája sietett a segítségére, és kivezette a lakóházból. Enélkül az idős sértett halála biztosan bekövetkezett volna.

A bíróság a vádlottat azért mentette fel az ellene emelt vádak alól, mert kóros elmeállapotára figyelemmel nem büntethető. Azonban ilyen esetekben - egyéb törvényi feltételek fennállása esetén - van lehetőség arra, hogy kényszergyógykezelést rendeljen el a bíróság, melynek nincs jogszabályban meghatározott felső határa. A bíróság a sértett és családja érdekében jelzéssel fog élni az illetékes hatóságok felé.