Sikeresen teljesítette a tömeges bevándorlással kapcsolatos feladatait a Gyulai Törvényszék

A Gyulai Járásbíróság és a Gyulai Törvényszék Gazdasági Hivatalának dolgozói az elmúlt hónapokban jelentős többletfeladatot teljesítettek sikeresen a tömeges bevándorlás miatt elrendelt, a magyar-román határszakaszra telepítendő ideiglenes határzárral kapcsolatban. Ugyanis a Kormány a tömeges bevándorlásra tekintettel a magyar-román államhatár Békés megye területét érintő szakaszának ideiglenes határzárral történő védelméről döntött. A védelmi rendszer kiépítésének azonban az a feltétele, hogy az állam előzetesen kártalanítsa azokat a földtulajdonosokat, akik ingatlanán keresztül húzódik a határzár.  A Békés Megyei Kormányhivatal 2016 márciusában több mint ezer ingatlantulajdonos kártalanításáról hozott határozatot.
 
A kártalanítások összegét, azaz összesen 211.680.558,- forintot az Országos Rendőr-főkapitányság 2016. március 25. napján bírósági letétbe helyezte a Gyulai Törvényszék letéti számlájára. Az eljáró Gyulai Járásbíróságra ezzel kapcsolatban 1.439 letéti ügy érkezett, amely a bíróság számára igen nagy megterhelést jelentett az egyébként is jelentős peren kívüli ügyforgalom mellett.
 
A Gyulai Törvényszék Elnöke intézkedésével a letéti ügyek gyors és hatékony intézésére munkacsoportot hozott létre a Gyulai Járásbíróság, a Gazdasági Hivatal és a Gyulai Törvényszék munkatársai részvételével, akik valamennyien a napi feladataik mellett teljesítették a letéti ügyekkel kapcsolatos feladatokat. A bíróságra egyszerre nagyobb számban benyújtott, ún. „dömping” ügyérkezés minden esetben óriási terhet jelent a bíróságok számára, ennek ellenére a Gyulai Törvényszék minden szükséges intézkedést megtett annak érdekében, hogy a jogosultak minél előbb hozzájussanak az őket megillető kártalanítási összegekhez.
 
Ennek köszönhetően az 1.439 letéti ügy mindegyike rövid időn belül befejezésre került. Az ügyek jelentős részében a kártalanítási összegek kiutalásáról döntött a bíróság, míg azokban az esetekben, amelyekben adatok hiányában vagy egyéb okból nem kerülhetett sor kiutalásra, a bíróság a kártalanítási összegek őrzésbe vételéről rendelkezett. 
 
A Gazdasági Hivatal munkatársai 2016. szeptember 9. napjáig több mint 1.057 ügyben intézkedtek összesen 194.007.518,- forint kiutalása iránt.