Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja Békés megyében

A Békés megyei bíróságokon 2016. október 20. és 2016. október 26. között az idei évben is lehetőség lesz arra, hogy a „Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja” keretében az állampolgárok jobban megismerhessék a polgári igazságszolgáltatás és a bíróságok működését, illetve a jogaik érvényesítésének lehetőségeit.

Az Európai Tanács és az Európai Bizottság 2002-ben kezdeményezte a tagállamokban minden év október második felében a „Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napjának” megtartását. A kezdeményezők szerint az igazságszolgáltatásról az embereknek elsősorban a büntetőjog jut eszébe. A programokkal elérni kívánt cél az, hogy az állampolgárokban tudatosuljon, hogy a polgári jog által biztosított jogaik átszövik egész életüket, és ez elsősorban az állam számukra nyújtott szolgáltatása jogérvényesítésük megkönnyítéséhez. A polgári bíráskodást ezzel is közelebb szeretnénk hozni az állampolgárokhoz.

A Gyulai Törvényszék és a Gyulai Járásbíróság 2016. október 25. napján hagyományosan idén is közösen rendezi meg a „Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napját” a Gyula, Béke sgt. 38. szám alatt található épületében. A résztvevők körbejárhatják a törvényszék épületét, megismerhetik annak történetét, és előadást hallhatnak a bírósági szervezetről, a bíróság munkájáról, a polgári ítélkezésről, annak területeiről, továbbá válaszokat kaphatnak az esetlegesen felmerülő kérdéseikre. A rendezvény során a lelkes érdeklődők egy perszimulációs tárgyalás keretében, az eljárási szereplők „bőrébe bújva” kipróbálhatják magukat egy képzeletbeli polgári peres eljárásban, valamint lehetőség van arra is, hogy a „Ki tud többet a bíróságokról?” című jogi témájú vetélkedőn részt vegyenek.
A Battonyai Járásbíróságon 2016. október 25-én az érdeklődők jogismereti előadáson és perszimuláción keresztül ismerkedhetnek meg a polgári bíráskodással.
A Békési Járásbíróságon 2016. október 26. napján a résztvevő középiskolai osztályoknak bemutatják a bíróság épületét, és a polgári igazságszolgáltatással kapcsolatos tájékoztató előadás meghallgatására van lehetőség.
A Békéscsabai Járásbíróságon szintén 2016. október 26. napján a látogatók megtekinthetik a bíróság épületét, majd előadást hallhatnak a bírósági szervezet felépítéséről, illetve a bírósági munkáról.
Az Orosházi Járásbíróságon 2016. október 25. napján várják a diákokat jogismereti előadással és perszimulációval, valamint az épület történetének bemutatásával.
A Szarvasi Járásbíróság 2016. október 26. napján rendez egész napos programot. Ennek keretében lehetőség nyílik tárgyalás látogatására és jogismereti előadás meghallgatására. Az előadás kiterjed a bírósági szervezetrendszerre, a bíróvá válás folyamatára, a bíróságok feladataira és hatáskörére, közvetítői eljárásra, valamint a polgári peres és nem peres eljárások fontosabb szabályaira.
A Szeghalmi Járásbíróságon 2016. október 20. napján a rendezvény 9 órától veszi kezdetét. Ennek során a helyi gimnázium végzős diákjai polgári joggal kapcsolatos előadást hallgathatnak meg, valamint megtekinthetik a bíróság épületét.
A nyílt nap alkalmából a Gyulai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon 2016. október 25. napján, míg a Gyulai Törvényszék Cégbíróságán 2016. október 24. napján várják a látogatókat.

Az esemény zavartalan lebonyolítása érdekében valamennyi bíróság esetén szükséges és célszerű az érintett bíróságon előzetesen jelezni a részvételi szándékot.