Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége - ítélet

A Battonyai Járásbíróság előtt 3.B.156/2016. számon P. P. terhelttel szemben foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt folyamatban volt ügyben a bíróság 2016. október 26. napján az alábbiakban röviden összefoglalt, jogerős ítéletet hozta:

A bíróság bűnösnek mondta ki az olasz állampolgárságú vádlottat foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében. Ezért őt egy évre próbára bocsátotta, valamint rendelkezett a bűnjelként kezelt 1 db Pietro Beretta-Grandone V.T. lőfegyver lefoglalásának megszüntetéséről és a vádlott részére való kiadásáról, valamint az egyéb bűnjelről is.

A büntetőeljárás során felmerült 158.978.- forint bűnügyi költségből a bíróság 77.500.- forint megfizetésére kötelezte a vádlottat, míg 81.478.- forintot az állam visel.

A bíróság lényegében az ügyészi feljegyzésben szereplő tényállást elfogadta az ítéleti tényállás alapjául. Ez utóbbi szerint a büntetlen előéletű sportvadász vádlott 2016. október 23-án Battonya külterületén egy társas vadászaton vett részt további 15 olasz vadász és 16 fő, a vadászatot segítő hajtó társaságában. A két sértett: egy olasz vadász és a hajtók egyike is a résztvevők között volt.
A harmadik hajtás során a vádlott öt vadásztársával és további három hajtóval egy vonalban helyezkedett el úgy, hogy tőle – vele egy vonalban – jobbra és balra egy-egy vadásztársa állt. A vádlottól balra elhelyezkedő olasz vadász sértett és a vádlott között – a vádlottól kb. 60 méter távolságra – állt a hajtó sértett.
A szemből érkező hajtóvonal közeledtével a vádlott a közötte és a hajtó sértett között átfutó mezei nyúlra – a tőle elvárható körültekintést elmulasztva - egy darab célzott lövést adott le. A lövés következtében az állat elpusztult, azonban a puskából kilőtt sörétrajból egy-egy szem eltalálta a lövés irányában álló sértetteket.

A vádlott a vadászokra és a vadászatra vonatkozó foglalkozási szabályok megszegésével a sértetteknek 8 napon belül gyógyuló sérüléseket okozott.

Az ítélet jogerős.