Ítélet a sarkadi kábítószer-kereskedő ügyében

A Gyulai Törvényszék előtt F. N. vádlott ellen kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt 13.B.410/2016. szám alatt indult büntetőügyben 2017. február 9-én megtartott tárgyaláson az alábbi – nem jogerős – ítélet született:

 

A bíróság bűnösnek mondta ki F. N. vádlottat kábítószer-kereskedelem bűntettében, valamint két rendbeli új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében. A bíróság ezért a vádlottat halmazati büntetésül 9 év fegyházra, 10 év közügyektől eltiltásra és 5 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Rendelkezett a feltételes szabadságra bocsátásról, valamint a szabadságvesztésbe beszámította az előzetes fogvatartásban töltött időt.

 

A bíróság a vádlottal szemben 451.000,- forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el, valamint elkobozta a lefoglalt bankjegyeket, a vádlott által a bűncselekmények elkövetéséhez használt személygépkocsit és a lefoglalt kábítószert, és az egyéb bűnjeleket.

 

A bíróság kötelezte továbbá a vádlottat a több mint egymillió forint összegű bűnügyi költség megfizetésére is.

 

Az ítéleti tényállást a bíróság a vádiratban foglaltakkal lényegében egyezően állapította meg, amelyet az alábbiak szerint lehet röviden összefoglalni:

 

A vádlott 2015. április 2-án kereskedési céllal jelentős mennyiségű, a pentedron nevű pszichotróp anyagot tartalmazó kábítószert szerzett meg. Amikor autóját a rendőrség ellenőrzés céljából meg akarta állítani, a vádlott továbbhajtott, majd menekülés közben kidobta a járműből a pamutzokniba csomagolt kábítószert. Ezt követően a rendőrök Sarkad külterületén utolérték és elfogták a vádlottat, és az országút mellett megtalálták az eldobott csomagot is. A csomagban 116,43 gramm – jórészt pentedron bázisú – fehér színű kristályos por volt. A lefoglalt kábítószer tiszta hatóanyag-tartalma alapján jelentős mennyiségnek minősül, kb. 80 adagra elegendő. Az orvosi vizsgálat a vádlott szervezetében is kimutatta a kábítószert.

 

A vádlott 2014 nyara és novembere között heti rendszerességgel adott el pentedron tartalmú kábítószert egy Sarkadon élő fiatalkorú személynek. A vevő adagonként 1.000,- forintot fizetett a vádlottnak, esetenként pedig ruhákat vagy kézi szerszámokat adott cserébe a pszichoaktív anyagért.

 

A vádlott 2012. és 2015 februárja között rendszeresen adott el, illetve egy alkalommal kipróbálás céljából ingyen adott át pentedron tartalmú kábítószert Sarkad és Medgyesegyháza környékén élő személyeknek. A kábítószert rendszerint gépkocsival szállította el vevőinek. Legalább nyolc személy fogyasztott a vádlott által árult kábítószerből, akik alkalmanként 1.000,- és 2.000,- forint közötti összegeket fizettek a vádlottnak.

 

A bíróság a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomását, valamint azt a körülményt, hogy két beteg kiskorú gyermek tartásáról gondoskodik. Súlyosító körülményként értékelte a többszörös halmazatot, a hosszabb időn keresztül tartó elkövetést és a hasonló jellegű bűncselekmények országos elszaporodottságát.

 

A bíróság indokolásában hangsúlyozta, hogy a bűncselekmény elkövetéséből származó vagyon, valamint a cselekmények elkövetéséhez használt eszközök (jelen esetben gépkocsi) vádlottól való elvonása kiemelt jelentőséggel bír a hasonló jellegű bűncselekmények esetében.

 

Az ítélet nem jogerős tekintettel arra, hogy a vádlott a kiszabott büntetés enyhítéséért, míg védője eltérő minősítés megállapítása mellett enyhítésért fellebbezést jelentett be.