Az Aradi Törvényszék delegációja látogatott a Gyulai Törvényszékre

A bíróságok közötti nemzetközi kapcsolatok erősítése érdekében 2017. szeptember 8-án a Gyulai Törvényszékre érkezett az Aradi Törvényszék delegációja. A vendégeket dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke köszöntötte, kiemelve a szomszédos ország bíróságával történő együttműködés fontosságát, valamint azt, hogy a hasonló találkozók jelentőségét a másik ország jó gyakorlatainak megismerése, a tapasztalatok megosztása adja. Az Aradi Törvényszék részéről Silvia Nădăban elnök és Szép Ottó elnökhelyettes mellett bírák, illetve informatikusok érkeztek.

A kötetlen hangulatú beszélgetésen a résztvevők elsőként az Aradi Törvényszék és az illetékességi területéhez tartozó bíróságokat bemutató, rendkívül színvonalas filmet tekintették meg, amelyben felvázolták a bírósági rendszer felépítését, a fontosabb ügyforgalmi mutatókat és bemutatták a bírósági épületeket. Ezt követően a Gyulai Törvényszék elnöke ismertette a törvényszék fontosabb ügyforgalmi és létszámadatait, a bírósági munkát. Ennek során a vendégeink részéről élénk érdeklődést váltott ki a bírósági fogalmazók és bírósági titkárok munkája és képzése, valamint a bíróvá válás folyamata, annak jogszabályi háttere. Az aradi küldöttségnek a bírósági informatikusok is a tagjai voltak, akik a gyulai informatikusokkal ismertették meg az általuk használt elektronikus kapcsolattartásra szolgáló rendszert.

A mostani találkozó nem volt előzmények nélküli, hiszen 2017 áprilisában már az Aradi Törvényszék elnöke és elnökhelyettese kereste fel a Gyulai Törvényszéket, míg 2017 májusában Aradon fogadták a gyulai küldöttséget. Az esemény végén a felek kölcsönösen egyetértettek abban, hogy a találkozók mindkét intézmény számára rendkívül hasznosak, így a jövőben is folytatni fogják az együttműködést. Ennek jegyében a következő találkozóra hamarosan Aradon kerül sor.