Beszédfelismerő szoftverek bemutatója a Gyulai Törvényszéken

A Zalaegerszegi Törvényszék munkatársai 2017. szeptember 14-én ellátogattak a Gyulai Törvényszékre, melynek Dísztermében előadásokat és bemutatót tartottak az általuk tesztelt beszédfelismerő rendszerről, valamint a szoftver használata során szerzett tapasztalataikról. Az előadók 2014. óta vesznek részt e rendszerek tesztelésében, és már számos törvényszéken ismertették a programok fejlesztése során elért eredményeket, illetve a szoftverek bírósági használatában rejlő lehetőségeket.

A beszédfelismerő rendszerek a diktált szöveget – dokumentumkezelő, szövegszerkesztő programba integrálva – azonnal írott, szöveges formában jelenítik meg, megkönnyítve ezzel a dokumentumkészítést. A program bíróságokon történő alkalmazása gyorsíthatja a munkamenetet, növelheti az ügyintézési folyamatok hatékonyságát, ezáltal csökkentheti a bírák és igazságügyi alkalmazottak adminisztratív terheit.

A szoftverek fejlesztése és tesztelése során szerzett tapasztalatokról dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke, dr. Adorján Csaba törvényszéki bíró és Kis-Király Ervin informatikai osztályvezető tájékoztatta a Gyulai Törvényszék munkatársait. Az előadók e programok használatának előnyei közül kiemelték a munkaerő optimális eloszlására gyakorolt kedvező hatást, és a hatékonyabb munkavégzés elősegítését. Hivatkoztak rá, hogy megtörtént a bírósági szervezetben használt informatikai eszközök állapotának országos felmérése annak érdekében, hogy e szoftverek a közeljövőben minél több bíróságon alkalmazhatók legyenek.

Az előadók azt tervezik, hogy 2017 novemberéig valamennyi törvényszéken bemutatják a beszédleíró programok kínálta lehetőségeket.