Idén is Igazságszolgáltatás Európai Napja Békés megyében

A Békés megyei bíróságokon 2017. október 24. és 2017. október 27. között az idei évben is lehetőség lesz arra, hogy az „Igazságszolgáltatás Európai Napja” keretében az állampolgárok jobban megismerjék a polgári igazságszolgáltatás és a bíróságok működését, illetve a jogaik érvényesítésének lehetőségeit.

Az Európai Tanács és az Európai Bizottság 2002-ben kezdeményezte a tagállamokban minden év október második felében az „Igazságszolgáltatás Európai Napjának” megtartását. A cél, hogy az állampolgárokban tudatosuljon, hogy a polgári jog által biztosított jogaik átszövik egész életüket, és ez elsősorban az állam számukra nyújtott szolgáltatása jogérvényesítésük megkönnyítéséhez. A rendezvénynek az idei évben különösen aktualitást ad, hogy megkezdődött a bíróságokon a felkészülés a 2018. január 1. napjától hatályos új Polgári perrendtartás alkalmazására. Az új törvény számos tekintetben jelentős változásokat hoz, ezért indokolt felhívni az állampolgárok figyelmét az új szabályokra a lehető legtöbb fórumon.

A Gyulai Törvényszék és a Gyulai Járásbíróság 2017. október 25. napján az idei évben is közösen rendezi meg az „Igazságszolgáltatás Európai Napját” a Gyula, Béke sgt. 38. szám alatt található épületében. A résztvevők körbejárhatják a törvényszék épületét, megismerhetik annak történetét, és előadást hallhatnak a bírósági szervezetről, a bíróság munkájáról, a polgári ítélkezésről, annak területeiről, továbbá válaszokat kaphatnak az esetlegesen felmerülő kérdéseikre. A lelkes érdeklődők egy perszimulációs tárgyalás keretében, az eljárási szereplők „bőrébe bújva” kipróbálhatják magukat egy képzeletbeli eljárásban, valamint lehetőség van arra is, hogy a „Ki tud többet a bíróságokról?” című jogi témájú vetélkedőn részt vegyenek.

A Battonyai Járásbíróságon 2017. október 27-én az érdeklődők jogismereti előadáson és perszimuláción keresztül ismerkedhetnek meg a polgári bíráskodással. A Békési Járásbíróságon 2017. október 24. napján a résztvevő középiskolai osztályoknak bemutatják a bíróság épületét, és a polgári igazságszolgáltatással kapcsolatos tájékoztató előadás meghallgatására van lehetőség. A Békéscsabai Járásbíróságon 2017. október 25. napján a látogatók megtekinthetik a bíróság épületét, majd előadást hallhatnak a bírósági szervezet felépítéséről, illetve a bírósági munkáról. Az Orosházi Járásbíróságon 2017. október 27. napján várják a diákokat jogismereti előadással és perszimulációval, valamint az épület történetének bemutatásával. A Szarvasi Járásbíróság 2017. október 25. napján rendez egész napos programot. Ennek keretében lehetőség nyílik jogismereti előadás meghallgatására, amely kiterjed a bírósági szervezetrendszerre, a bíróvá válás folyamatára, a bíróságok feladataira és hatáskörére, közvetítői eljárásra, valamint a polgári eljárások fontosabb szabályaira. A Szeghalmi Járásbíróságon előzetesen egyeztetett időpontban vehetnek részt a rendezvényen. A nyílt nap alkalmából a Gyulai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon és a Gyulai Törvényszék Cégbíróságán 2017. október 24. napján várják a látogatókat.

Az esemény zavartalan lebonyolítása érdekében valamennyi bíróság esetén szükséges és célszerű az érintett bíróságon előzetesen jelezni a részvételi szándékot.