Jogerős ítélet a robbantással fenyegető vádlott ügyében a Gyulai Járásbíróságon

A Gyulai Járásbíróság előtt K. L. vádlott ellen közveszéllyel fenyegetés bűntette és más bűncselekmény miatt 6.B.252/2017. szám alatt indult büntetőügyben 2017. január 30. napján az alábbi jogerős ítélet született:

A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat közveszéllyel fenyegetés bűntettében és rongálás vétségében. Ezért őt 1 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság rendelkezett a szabadságvesztés végrehajtásának elrendelése esetére a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontjáról, a lefoglalt bűnjelekről valamint kötelezte a vádlottat a büntetőeljárásban felmerült több mint 84 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. Ezen túlmenően kötelezte a vádlottat, hogy a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium magánfél részére fizessen meg 170.050,- forintot.

Az ítéleti tényállást a bíróság a vádiratban foglaltakkal egyezően állapította meg, melyet az alábbiak szerint lehet röviden összefoglalni:

A vádlott legalább 5,1 deciliter vodka elfogyasztását követően 2017. augusztus 16-án erősen ittas állapotban bemászott a gyulai Karácsonyi János Katolikus Gimnázium udvarára. Egy vascsővel betörte az udvaron álló gépkocsi szélvédőjét, bal első ablakát, és összeverte az autó motorháztetőjét. Ezt követően a vádlott betörte az egyik ablakot, majd az épületbe bejutva tíz ajtót megrugdosott. A vádlott a fenti cselekményével összesen 170.050,- forint kárt okozott az iskolának.

Ugyanebben az időben a vádlott az iskolából saját telefonján felhívta a rendőrségi segélyhívó vonalat, majd bejelentette, hogy felrobbantja az iskolát és a fél várost. A vádlott ezzel a köznyugalom megzavarására alkalmas olyan valótlan tényt állított, hogy közveszéllyel járó cselekmény bekövetkezése fenyeget.

A vádlott a fenti cselekmények elkövetését beismerte.

Az ítélet jogerős.