Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény - ítélet

A Gyulai Törvényszék előtt M. D. vádlott ellen közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt 6.B.62/2017. szám alatt indult büntetőügyben 2017. február 1. napján az alábbi ítélet született:

A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében és testi sértés bűntettében. Ezért a vádlottat 5 év börtönbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság rendelkezett a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontjáról, a lefoglalt bűnjelekről, valamint kötelezte a vádlottat a büntetőeljárásban felmerült több mint 680.000 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A lefolytatott bizonyítás alapján a bíróság az ítéleti tényállást lényegileg a vádirattal egyezően állapította meg.

Az ítéletben megállapított tényállást az alábbiak szerint lehet röviden összefoglalni:

I. A vádlott 2016. május 27-én olyan mennyiségű szeszesitalt fogyasztott, melytől az utcán eszméletét vesztette. Este beszállították a békéscsabai kórházba, ahonnan rövidesen távozni akart. A betegszállítóként, illetve segédápolóként dolgozó sértett az orvos utasítására megtiltotta a vádlottnak, hogy elhagyja a kórházat. A vádlott emiatt ingerült lett, szidalmazta a sértettet, és többször megfenyegette, hogy megöli őt. Röviddel ezután a vádlott az egyik kezelő helyiségből magához vett egy 5 kg-os oxigénpalackot, majd kiabálva rátámadt a sértettre. A sértett elhárította a támadást, földre vitte a vádlottat, és kollégájával együtt visszatartották a rendőrség kiérkezéséig. A betegszállító/segédápoló sértett munkája során közfeladatot ellátó személynek minősül.

II. A vádlott és élettársa 2016. augusztus 7-én békéscsabai otthonukban italoztak, majd veszekedés alakult ki közöttük. Este 20 óra körül a veszekedés hatására a vádlott elővette a 9 cm pengehosszúságú bicskáját, és egy alkalommal hasba szúrta, majd testszerte többször megszúrta a sértettet. Ezután magához vett egy fanyelű kést, amellyel magán 8 napon belül gyógyuló sebeket ejtett, és öngyilkossággal fenyegetőzött. Ekkor az élettársa a saját és vádlott sérüléseinek ellátására kihívta a mentőket. A bántalmazás következtében a sértett két életveszélyes és több súlyos, illetve kisebb sérülést szenvedett.

Az ítélet nem jogerős. A vádlott és védője a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezést jelentett be.