Ítélet a pénzmosás bűntette és már bűncselekmények miatt indult ügyben a Gyulai Törvényszéken

A Gyulai Törvényszék előtt M. Z. vádlott és társai ellen pénzmosás bűntette és más bűncselekmények miatt 13.B.47/2018. szám alatt indult büntetőügyben 2018. április 12. napján az alábbi ítélet született:

 

A bíróság bűnösnek mondta ki az I. rendű vádlottat 28 rendbeli csalás vétségében, ezért őt 1 év 6 hónap fogházra és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság rendelkezett a feltételes szabadság legkorábbi időpontjáról, elrendelte egy korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását, és az I. r. vádlottal szemben 66.000,- forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el. A II. rendű vádlottat pénzmosás bűntette és garázdaság vétsége miatt 150 óra közérdekű munkavégzésre, míg a III. rendű vádlottat pénzmosás bűntette miatt 100 óra közérdekű munkavégzésre ítélte.

A bíróság rendelkezett a lefoglalt bűnjelekről, a polgári jogi igényekről, az eljárási illetékről, továbbá kötelezte a vádlottakat összesen 298.368 forint bűnügyi költség megfizetésére is.

 

Az ítéleti tényállást a bíróság lényegét tekintve a vádiratban foglaltakkal egyezően állapította meg, amelyet az alábbiak szerint lehet röviden összefoglalni:

 

Az I. rendű vádlott 2014-2015 között elhatározta, hogy valótlan tartalmú internetes hirdetéseket fog közzétenni. Ennek érdekében számtalan különböző felhasználónévvel és elérhetőséggel regisztrált internetes apróhirdetési portálokon, és valótlan hirdetéseket adott fel. Többségében elektronikai berendezéseket és eszközöket kínált eladásra úgy, hogy valójában ezekkel a termékekkel nem rendelkezett. Az I. rendű vádlott a hirdetések feladásakor folyamatosan cserélgette a megadott nevet, e-mail-címet és telefonszámot, továbbá olyan nem azonosítható, a személyéhez nem köthető SIM kártyákat használt fel a vevőkkel történő egyeztetések során, amelyeket rövid idő után megsemmisített.

Az I. rendű vádlott a hirdetésre jelentkezőkkel e-mailben vagy telefonon tartotta a kapcsolatot, és a vételárat minden esetben előre kérte átutalni. A 10.000,- és 45.000,- forint közötti összegek átutalása az I. r. vádlottal rokoni kapcsolatban álló II. és III. rendű vádlott nevén lévő folyószámlára történt, akik a pénzt felvették, majd átadták azt az I. rendű vádlottnak. A vádlottak magatartásukkal 28 személyt összesen 923.500,-forinttal károsítottak meg.

 

Az I. rendű vádlott az eljárás során beismerő vallomást tett, a II. és III. rendű vádlott tagadta a cselekmény elkövetését.

 

A büntetés kiszabása során a bíróság az I. rendű vádlott vonatkozásában enyhítő körülményként értékelte a vádlott ténybeli és a bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomását, amely a II. és III. rendű vádlott bűnösségét is alátámasztotta. Súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy az I. rendű vádlott speciális bűnismétlőnek számít.

 

A II. és III. rendű vádlott esetén enyhítő körülmény volt, hogy a vádlottak nehéz anyagi körülmények között élnek, továbbá a II. rendű vádlott vonatkozásában az is, hogy büntetlen előéletű. Súlyosító körülményként értékelte a bíróság a III. rendű vádlottnál, hogy a bűncselekményt próbára bocsátás ideje alatt követte el.

 

Az ítélet – a polgári jogi igényre vonatkozó rendelkezés kivételével – jogerős.