Elsőfokú ítélet a vádlott ügyében, aki altatót adott a sértettnek, majd kirabolta

A Battonyai Járásbíróság előtt D. M. L. vádlott ellen rablás bűntette miatt 3.B.83/2018. szám alatt indult büntetőügyben 2018. június 8. napján az alábbi, nem jogerős ítélet született:

A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat rablás bűntettében, és ezért 2 év börtönre ítélte. A bíróság rendelkezett a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéről, illetve az őrizetben töltött idő beszámításáról. A bíróság a vádlottal szemben 1.252,- forint vagyonelkobzást rendelt el, továbbá rendelkezett a bűnjelekről. Kötelezte a vádlottat 113.106,- forint bűnügyi költség megfizetésére is.

A bíróság által megállapított tényállást az alábbiak szerint lehet röviden összefoglalni:

A vádlottat a sértett 2018. június 4-én 11 óra körül Romániában felvette az általa vezetett személygépkocsiba, és együtt Magyarországra közlekedtek. Útközben a sértett és a vádlott megbeszélték, hogy elmennek a sértett lakására, és szexuális kapcsolatot létesítenek. Az esti órákban a vádlott a sértett lakóházában beadott a sértettnek két tablettát. Ezeket a gyógyszereket a vádlott egyébként altatóként szedte, és azért adta be a sértettnek, hogy elaludjon, és az értékeit megszerezze.

A sértett a gyógyszerektől elaludt, öntudatlan és védekezésre képtelen állapotba került. A vádlott ezután elvette a sértettől a mobiltelefonját, valamint a sértett pénztárcájából kivett 3.000,- forint és 150 Lei készpénzt. Ezt követően a vádlott az eltulajdonított értékekkel a sértett házából távozott. A vádlott cselekményével a sértettnek összesen 15.252,- forint kárt okozott, melyből 14.000,- forint megtérült, míg 1.252,- forint kár jelenleg is fennáll.

Az ítélet nem jogerős. A vádlott és védője a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezést jelentett be. Az eljáró ügyész három napot fenntartott az esetleges fellebbezése benyújtására.

A Battonyai Járási Ügyészség a vádlottat a bíróság elé állította, és a Battonyai Járásbíróság az ügyben négy nappal a cselekmény elkövetése után – 2018. június 8-án – elsőfokon nem jogerős ítéletet hozott.