Embercsempészés bűntette miatt jogerős ítélet a Battonyai Járásbíróságon

A Battonyai Járásbíróság előtt N. N. vádlott ellen embercsempészés bűntette miatt 9.B.110/2018. szám alatt indult büntetőügyben 2018. szeptember 17. napján az alábbi, jogerős ítélet született:

A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat embercsempészés bűntettében. Ezért őt 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, valamint 1 év Magyarország területéről kiutasítás büntetésre ítélte. A bíróság a börtönbüntetés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság rendelkezett a szabadságvesztés végrehajtásának elrendelése esetére a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontjáról, valamint az előzetes fogvatartásban töltött idő beszámításáról. Ezen túlmenően kötelezte a vádlottat, 74.266,- forint bűnügyi költség megfizetésére, míg 33.350,- forint bűnügyi költség az állam terhén maradt.

Az ítéleti tényállást a bíróság a vádiratban foglaltakkal egyezően állapította meg, amelyet az alábbiak szerint lehet röviden összefoglalni:

A vádlott Belgrádban megismerkedett egy koszovói állampolgárral, akivel megbeszélték, hogy Ausztriába szeretnének eljutni, de legálisan egyikük sem léphet be az Európai Unió területére, mert nincsenek rendben a papírjaik. Ezért elhatározták, hogy a határőrizeti szervek megkerülésével lépnek be az Európai Unió területére, Magyarország felől. 2018. szeptember 15-én este érkeztek meg busszal Szabadkára, majd taxival a határ közelébe közlekedtek. A vádlott és társa ezt követően gyalogosan jutottak Románia területére, majd onnan a román–magyar államhatárt a határőrizeti szervek megkerülésével lépték át, és Magyarországra jöttek.

A vádlott korábban egyik ismerősével megbeszélte, hogy Battonya környékén gépjárművébe felveszi, és Ausztriába szállítja, mivel ő és a felesége is Ausztriába kívántak eljutni Szerbiából. A megbeszéltek szerint a vádlott az ismerősével telefonon felvette a kapcsolatot, és vele Battonya külterületén 2018. szeptember 15-én éjfél körül találkozott. Ekkor megkérte ismerősét, hogy ne csak őt, hanem társát is vigyék magukkal, aki ebbe beleegyezett. A vádlott nem tájékoztatta ismerősét arról, hogy sem ő, sem a vele lévő személy nem léphet be az Európai Unió területére. A vádlottat és a társát szállító személygépkocsit 2018. szeptember 16-én hajnali fél egykor vonták rendőri ellenőrzés alá.

Az ítélet jogerős.

A Battonyai Járási Ügyészség a vádlottat a bíróság elé állította, és a Battonyai Járásbíróság az ügyben nem egészen két nappal a cselekmény elkövetése után – 2018. szeptember 17-én – jogerős ítéletet hozott.