Az ügyfélsegítő napon felmerülő gyakorlati problémákat vitatták meg a Gyulai Törvényszék munkatársai

A Gyulai Törvényszék 2019. március 28. napján képzést tartott, melynek során az ügyfélsegítő nappal kapcsolatos gyakorlati problémák, valamint a végrehajtási eljárásokban felmerülő aktuális kérdéseket vitatták meg. Az eseményen bírósági titkárok, bírósági fogalmazók, illetve ügyfélsegítő napot tartó és a végrehajtási ügyekben eljáró ügyintézők vettek részt.

A képzés központi kérdésköre elsődlegesen az ügyfélsegítő napi ügyintézés volt. Az „Ügyfélsegítő” a bírósági panasznapok megújítása az új eljárásjogi kódex nyomán. A téma aktualitását az adta, hogy 2019. április 2. napjától új, lényegesen rövidebb formanyomtatványok kitöltésével indíthatják meg a jogi képviselő nélkül eljáró ügyfelek a peres eljárásokat, illetve nyújthatják be ellenkérelmeiket, viszontkereseteiket.

Az ügyfélsegítő napi ügyintézésben eljáró bírósági alkalmazottak egyaránt hangsúlyozták, hogy az új polgári perrendtartás a korábbi panasznap szerepét lényegesen átalakította. Az ügyfelek már kizárólag eljárásjogi kérdésekkel fordulhatnak a bíróságokhoz, melynek keretében a rendszeresített formanyomtatványok kitöltésében, valamint szóbeli kérelmek jegyzőkönyvbe foglalásában kérhetnek segítséget. Az ügyfélsegítő napon változatlanul csak jogi képviselő nélkül eljáró személyeket lehet fogadni, illetve jogi tanácsadásra és jogi segítségnyújtásra nincs lehetőség a bíróságokon.