Embercsempészés bűntette miatt jogerős ítélet a Battonyai Járásbíróságon

A Battonyai Járásbíróság előtt S. S. vádlott ellen embercsempészés bűntette miatt 3.B.49/2019. szám alatt indult büntetőügyben 2019. május 21. napján az alábbi, jogerős ítélet született:

A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat embercsempészés bűntettében. Ezért 2 évi börtönre ítélte, amelynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette. Rendelkezett a börtönbüntetés végrehajtásának elrendelése esetén a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontjáról, a vádlott által előzetes fogvatartásban töltött idő beszámításáról, és a bűnügyi költség viseléséről.

Az ítéleti tényállást az alábbiak szerint lehet röviden összefoglalni:

A pakisztáni állampolgárságú vádlottat egyik ismerőse arra kérte, hogy a Romániában tartózkodó – szintén pakisztáni állampolgárságú – fiának segítsen, mivel onnan engedéllyel nem tud továbbutazni. A vádlott a kérésnek eleget téve 2019. május 18-án megérkezett Romániába, ahol találkozott ismerőse fiával, aki elmondta neki, hogy ciprusi útlevelével nem utazhat tovább. Ekkor megbeszélték, hogy miután a másik férfi engedély nélkül a román–magyar államhatárt átlépi, a vádlott segít neki Magyarországból Németországba utazni.

Még aznap este a vádlott személygépkocsijával szabályosan belépett Románia felől a Battonyai Határátkelőhelyen Magyarország területére. Eközben a vádlott ismerősének fia gyalog, a határőrizeti szervek megkerülésével lépte át a határt. Végül éjfél előtt Dombegyházán találkoztak egymással, majd rövidesen a rendőrség igazoltatta őket.

A Battonyai Járási Ügyészség a vádlottat a mai napon bíróság elé állította, és a Battonyai Járásbíróság az ügyben három nappal a cselekmény elkövetése után jogerős ítéletet hozott.

A büntetéskiszabás során a bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott Magyarországon büntetlen előéletű, 3 kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik, illetve – a vádlott tettenérése miatt – kisebb súllyal a tényfeltáró jellegű beismerő vallomását. Súlyosító körülményként vette figyelembe az elkövetett bűncselekmény fokozott társadalomra veszélyességét, és helyi szintű elszaporodottságát.