Ítélet született a rablás bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben a Szarvasi Járásbíróságon

A Szarvasi Járásbíróság előtt N. L-né vádlott és társai ellen rablás bűntette és más bűncselekmények miatt 5.B.22/2018. szám alatt indult büntetőügyben 2019. június 11. napján az alábbi nem jogerős ítélet született:

A bíróság bűnösnek mondta ki az I., II., III., IV.,V. rendű vádlottat társtettesként elkövetett lopás bűntettében és vétségében, a VI. rendű vádlottat lopás bűntettében, továbbá a II. rendű vádlottat rablás bűntettében, a III. rendű vádlottat kifosztás bűntettének kísérletében. A vádlottak a lopási cselekményeket többek között bűnszövetségben és üzletszerűen követték el.

Ezért
- az I. rendű vádlottat 3 év 10 hónap börtönbüntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra, és 4 év közúti járművezetéstől eltiltásra,
- a II. rendű vádlottat 7 év börtönbüntetésre, 7 év közügyektől eltiltásra, és 4 év közúti járművezetéstől eltiltásra,
- a III. rendű vádlottat 4 év 10 hónap börtönbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra, és 4 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra,
- a IV. rendű vádlottat 3 év börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra, és 5 év közúti járművezetéstől eltiltásra,
- az V. rendű vádlottat 1 év 10 hónap börtönbüntetésre – melynek végrehajtását 3 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette –, és 3 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra, illetve
- a VI. rendű vádlottat 300.000,- forint pénzbüntetésre ítélte.

A bíróság az V. rendű vádlottat társtettesként elkövetett lopás bűntette alól felmentette.

A bíróság a vádlottakkal szemben összesen 576.000,- forint vagyonelkobzást rendelt el, valamint közel 1.600.000,- forint polgári jogi igény, és több mint 910.000,- forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte őket.

Az ítéleti tényállást az alábbiak szerint lehet röviden összefoglalni:

A vádlottak valamennyien szarvasi lakosok, akik rokoni kapcsolatok révén jól ismerik egymást. 2016. szeptember és 2017. március hónapok között összesen 12 alkalommal Szarvason kívüli városokba utaztak, ahol álkulcsokkal, csavarhúzóval véletlenszerűen kiválasztott családi házakba törtek be. Igyekeztek olyan házakat kiválasztani, ahol vélhetően idős emberek élnek. A bűncselekményeket minden alkalommal legalább négyen követték el, az ötödik társ személye változott. A házakba a női elkövetők mentek be. A férfiak a gépkocsiban ülve figyeltek, illetve ha szükséges volt, kiszálltak és igyekeztek a sértett, vagy a szomszédok figyelmét elterelni. Eközben a női elkövetők a kiválasztott házakból készpénzt és egyéb tárgyakat hoztak el. A vádlottak az elkövetés során folyamatosan telefonon tartották a kapcsolatot, illetve jeleztek egymásnak. A bűncselekményből származó pénzen egyenlő arányban osztoztak. Az elkövetett bűncselekményekkel 7 sértettnek több mint 3.000.000,- forint kárt okoztak.

A bíróság a vádirattól eltérően egy esetben nem találta bizonyíthatónak, hogy az V. rendű vádlott az elkövetés során jelen volt, így a vád ezen pontja alól felmentette.

Az ítélet nem jogerős. Az I., II., III., IV. rendű vádlottak enyhítés végett jelentettek be fellebbezést, míg az V., VI. rendű vádlott három napot fenntartott az esetleges fellebbezés bejelentésére. Az ügyészség az ítéletet valamennyi vádlott vonatkozásában tudomásul vette.