Ítélet született az embercsempészés bűntette miatt indult ügyben a Battonyai Járásbíróságon

A Battonyai Járásbíróság előtt B. J. vádlott ellen embercsempészés bűntette miatt 9.B.45/2019. szám alatt indult büntetőügyben 2019. június 26. napján megtartott előkészítő ülésen az alábbi, nem jogerős ítélet született:

A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat vagyoni haszonszerzés végett, államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettében. Ezért őt 2 év 6 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Kötelezte továbbá a vádlottat az eljárás során felmerült 162.336,- forint bűnügyi költség megfizetésére.

Az ítéleti tényállást az alábbiak szerint lehet röviden összefoglalni:

A vádlott egy román állampolgárnak 80.000,- forinttal tartozott, aki a törlesztés érdekében „munkát” ajánlott neki. A vádlottnak embereket kellett a román–magyar határ mellől Budapestre szállítania. A vádlott ebbe beleegyezett, pedig tudta, hogy a szállítandó személyek az államhatárt illegálisan, a zöldhatáron keresztül fogják átlépni. A vádlott a megállapodás teljesítése érdekében bérbe vett egy sötétített ablaküvegű kistehergépkocsit is.

A vádlott 2018 decemberében az előre megbeszéltek szerint este – a korábban megadott GPS koordinátáknak megfelelően – Nagylakra ment, azonban ismerőse telefonon arról tájékoztatta, hogy a szállítandó személyek nem tudtak átjönni a határon. A vádlott azt már nem vállalta, hogy ezen személyeket Romániából Magyarországra áthozza, így visszament Budapestre.

Ezt követően – 2019. január 3-án – a vádlott ismerősének utasítására ismételten elindult a határ mellé, a közben megkapott GPS koordináták alapján. Battonya külterületén éjszaka felvett 20 fő iraki állampolgárt, akik egy afgán embercsempész vezetésével a román–magyar államhatárt illegálisan, a zöldhatáron keresztül lépték át. A vádlottat és az általa szállított személyeket röviddel ezután Mezőhegyes külterületén elfogták.

Az ítélet nem jogerős. A vádlott és védője a büntetés enyhítése végett jelentett be fellebbezést, míg az ügyészség az ítéletet tudomásul vette.

A 2018. július 1-jén hatálya lépett új büntetőeljárási törvény a büntetőeljárás időszerű befejezésének előmozdítása és hatékonyságának növelése érdekében – néhány kivételtől eltekintve – kötelezővé tette előkészítő ülés tartását. Ennek értelmében, amennyiben a terhelt az előkészítő ülés során a tárgyalás tartási jogáról lemond, valamint beismerő vallomást tesz, és azt a bíróság elfogadja, akkor az eljárás ezen szakaszában már ítélethozatalra kerül sor.