Idén is várja a bíróság a diákokat az Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából

2019. október 14. és 18. napjai között a Békés megyei bíróságokon újra alkalom nyílik arra, hogy az „Igazságszolgáltatás Európai Napja” keretében az állampolgárok jobban megismerjék az igazságszolgáltatás és a bíróságok működését, illetve a jogaik érvényesítésének lehetőségeit. A törvényszék a társadalmi szerepvállalás jegyében kiemelten fontosnak tartja, hogy diákok hiteles és közérthető tájékoztatást kapjanak jogi témákban.

Az idei évben újdonságként jelenik meg a bíróságon alkalmazott XXI. századi technológiák bemutatása. Ennek részeként a Gyulai Törvényszékre és a Békéscsabai Járásbíróságra látogató diákok a bírósági távmeghallgató rendszert is megnézhetik működés közben.

A Gyulai Törvényszék és a Gyulai Járásbíróság 2019. október 16. napján az idei évben is együtt rendezi meg az „Igazságszolgáltatás Európai Napját” a Gyula, Béke sgt. 38. szám alatt található épületében. A résztvevők körbejárhatják a törvényszék épületét, megismerhetik a történetét, és előadást hallhatnak a bírósági szervezetről, a bíróság munkájáról, az ítélkezésről, annak területeiről, továbbá válaszokat kaphatnak az esetlegesen felmerülő kérdéseikre. Bemutatjuk a XXI. századi bíróság eszközei közül a távmeghallgató rendszer és a beszédfelismerő szoftver működését is.
A Battonyai Járásbíróságon 2019. október 17 – 18-án az érdeklődők jogismereti előadáson, perszimuláción és kvízjátékon keresztül ismerkedhetnek meg a bíráskodással, továbbá kutyás bemutatókon, perszimuláción és büntetés-végrehajtással kapcsolatos előadáson vehetnek részt.
A Békési Járásbíróságon 2019. október 16. napján a résztvevő középiskolai osztályoknak bemutatják a bíróság épületét, és az igazságszolgáltatással kapcsolatos tájékoztató előadás meghallgatására, illetve perszimulációra van lehetőség.
A Békéscsabai Járásbíróságon 2019. október 16. napján a látogatók megtekinthetik a bíróság épületét, majd előadást hallhatnak a bírósági szervezet felépítéséről, illetve a bírósági munkáról. Távmeghallgató rendszerrel kapcsolatos bemutató, jogi vetélkedő és perszimuláció is várja a diákokat.
Az Orosházi Járásbíróságon 2019. október 17. napján várják a diákokat jogismereti előadással (ezen belül internetes zaklatás, kommentelés, megosztás, és drogprevenciós témák) és perszimulációval, kvízjátékkal, valamint az épület történetének bemutatásával.
A Szarvasi Járásbíróságon 2019. október 16. napján lehetőség nyílik jogismereti előadás meghallgatására, amely vagy „Az internet veszélyei” témakörrel vagy a bírósági szervezetrendszerrel, a bíróvá válás folyamatával, a bíróságok feladataival, a közvetítői eljárással, valamint a bírósági eljárások fontosabb szabályaival foglalkozik.
A Szeghalmi Járásbíróságon 2019. október 16-án jogi témájú előadáson vehetnek részt a diákok.
A nyílt napok alkalmából a Gyulai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság és a Gyulai Törvényszék Cégbírósága is várja a látogatókat.

Az esemény zavartalan lebonyolítása érdekében valamennyi bíróság esetén szükséges és célszerű az érintett bíróságon előzetesen érdeklődni, jelezni a részvételi szándékot.