2020. június 2. napjától a bírósági épületekben újraindul a személyes ügyfélforgalom

2020. június 1. napján hatályba lép a 229/2020. (V. 25.) Kormányrendelet, amelynek az ügyfelek szempontjából az egyik legfontosabb következménye, hogy újraindul a személyes ügyfélforgalom az ügyfélsegítőn, a kezelőirodákon. Azonban az új koronavírus okozta légúti fertőzés megelőzése és a betegség tömeges elterjedésének lassítása, a bírósági dolgozók és az ügyfelek egészségének megvédése változatlan cél, ezért bizonyos szabályok betartása valamennyi, a bírósági épületbe belépő ügyfél számára kötelező.

A személyes ügyintézés során kérjük az ügyfeleket, hogy legyenek figyelemmel az alábbi szabályokra:

1. Az ügyfélsegítőn és a kezelőirodán személyesen csak olyan ügyfél jelenhet meg, aki legkésőbb a megelőző munkanapon 15.00 óráig (pénteki munkanapon) 12.00 óráig telefonon bejelentkezett. A kezelőirodák telefonszámait a bírósági honlapon megtalálják. Minden ügyfél egyedül lehet jelen a személyes ügyintézés során.

2. Az ügyfél személyes megjelenés esetén az arcát és az orrát eltakaró maszkot köteles viselni a belépéstől kezdődően, amelyről magának kell gondoskodnia.

3. Az iratkaratén szabályaira tekintettel papíralapú beadványait a bíróság 48 órára karanténba helyezi, s az érdemi ügyintézés csak ezt követően indul meg.

4. A belépni szándékozó ügyfélnek a biztonsági szolgálatnál kell jelentkeznie. A biztonsági szolgálat a kezelőirodával (az ügyfélsegítőt ellátó igazságügyi alkalmazottal) történő egyeztetés után lépteti be az ügyfelet. A beléptetés során az általános, biztonsági ellenőrzésen túlmenően a következőket végzik el:
- a biztonsági szolgálat tagja ellenőrzi az orrot és szájat eltakaró maszk viseletét,
- az ügyfélnek a bejáratnál elhelyezett fertőtlenítőszerrel a kezeit fertőtlenítenie kell,
- lábbelije talpát meg kell törölnie a fertőtlenítőszeres lábtörlőben.
A rendész csak ezen lépéseket követően irányítja az ügyfelet az ügyintézésre kijelölt helyiséghez.

5. Az ügyfélnek a maszkját az ügyintézés alatt – beléptetéstől a kiléptetésig - orrát és száját eltakarva kell viselnie.

6. Mindezeket a tárgyalótermi eljárási cselekményekre érkező ügyfelek esetén is megfelelően alkalmazni kell.

A Gyulai Törvényszék felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy a járványhelyzetre figyelemmel – amennyiben van rá lehetőségük – továbbra is az elektronikus ügyintézési lehetőségeket részesítsék előnyben, és törekedjenek a személyes találkozások számának csökkentésére az ügyintézés során.

Gyula, 2020. június 2.

dr. Marton Erika
sajtószóvivő