Letartóztatás elrendelése több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt

A Békéscsabai Járásbíróság 2020. június 2-án több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt elrendelete R. R. gyanúsított letartóztatását. A letartóztatás az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb egy hónapig tart.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított 2020. május 31-én hajnali fél négykor Gyulán egy késsel több alkalommal megszúrta a sértettet, aki a sérülések következtében a helyszínen elhalálozott. A gyanúsított ezt követően egy másik személyt is megtámadott, akinek az arcát vágta meg. 

A letartóztatás elrendelésének indoka, hogy az elkövetés után a gyanúsított szökést kísérelt meg, illetve szökés kísérletére és a 10 évtől 20 évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel fenyegetettségre figyelemmel tartani lehet attól, hogy szabadlábra kerülése esetén a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne, továbbá attól is megalapozottan lehet tartani, hogy szabadlábon a gyanúsított a bizonyítást veszélyeztetné, valamint alappal feltehető, hogy szabadlábra kerülése esetén a másik személlyel szemben a megkísérelt cselekményt véghezvinné.

A fenti okok alapján a bíróság szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését.

A bíróság határozata nem végleges, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be enyhébb személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelése végett.