2 év börtönre ítélte elsőfokon a bíróság az eltiltás hatálya alatt, ittasan közlekedő férfit

A Békéscsabai Járásbíróság előtt B. R. vádlott ellen eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés bűntette és más bűncselekmény miatt 10.B.104/2021. szám alatt indult büntetőügyben 2021. július 8. napján megtartott tárgyaláson az alábbi, nem jogerős ítélet született:

A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés bűntettében és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségében. Ezért őt – mint többszörös visszaesőt - 2 év börtönbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra és 8 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Rendelkezett a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontjáról, valamint az előzetes fogvatartásban töltött idő beszámításáról. Kötelezte továbbá a vádlottat az eljárás során felmerült 97.455,- forint bűnügyi költség megfizetésére.

Az ítéleti tényállást az alábbiak szerint lehet röviden összefoglalni:

A vádlott – aki vezetői engedéllyel korábban sem rendelkezett, illetve őt 2017. június 22-én kelt határozatával a bíróság 6 évre el is tiltotta a közúti járművezetéstől – 2021. július 6-án reggel nagyobb mennyiségű szeszes ital elfogyasztását követően felült segédmotoros-kerékpárjára, majd azzal Békéscsaba lakott területén belül közlekedett. A rendőrség még aznap 10 óra 39 perckor intézkedés alá vonta, majd előállította. Az elfogyasztott szeszes ital a vádlott szervezetében súlyos fokú alkoholos befolyásoltságot eredményezett.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség súlyosabb végrehajtási fokozat és a vádlott feltételes szabadságra bocsátása kizártságának megállapítása, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése végett jelentett be fellebbezést.