Július 15. - a Bíróságok Napja alkalmából munkaszüneti nap a bíróságokon

A korábbi évekhez hasonlóan július 15. napja az idei évben is munkaszüneti nap a bíróságokon a Bíróságok Napja alkalmából. 

Kérjük, hogy az Ügyfelek bírósági ügyeik intézése és beadványaik benyújtása során vegyék figyelembe, hogy az épületekben 2021. július 15-én nincs személyes ügyfélforgalom. Azonban elektronikus úton változatlanul benyújthatják beadványaikat.

A Bíróságok Napját 2001 óta azért ünnepeljük minden év július 15-én, mert 1869-ben ezen a napon hirdették ki a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikket. Ez a jogszabály a magyar igazságszolgáltatás egyik meghatározó állomása volt, ugyanis szétválasztotta a közigazgatást és az igazságszolgáltatást.

Ez a nap egyúttal az ítélkezési szünet kezdő időpontja is, amely 2022. augusztus 20. napjáig tart. Az ítélkezési szünet ideje alatt a bíróságok a megszokott munkarend szerint továbbra is nyitva állnak, azonban az ügyfeleknek az ezen időszakra irányadó eltérő eljárási szabályokról érdemes előzetesen tájékozódni, illetve a már folyamatban lévő bírósági ügyekben az eljáró bíró által küldött határozatokban foglaltak szerint kell eljárni.