2023-ban újra várja a bíróság a diákokat az Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából

2023. október 24. és 27. napjai között a Békés vármegyei bíróságokon újra alkalom nyílik arra, hogy az „Igazságszolgáltatás Európai Napja” keretében az állampolgárok jobban megismerjék az igazságszolgáltatás és a bíróságok működését, illetve a jogaik érvényesítésének lehetőségeit. A törvényszék a társadalmi szerepvállalás jegyében kiemelten fontosnak tartja, hogy a diákok hiteles és közérthető tájékoztatást kapjanak jogi témákban.

A Gyulai Törvényszék és a Gyulai Járásbíróság 2023. október 26. napján az idei évben is együtt rendezi meg az „Igazságszolgáltatás Európai Napját” a Gyula, Béke sgt. 38. szám alatt található épületében. A résztvevők körbejárhatják a törvényszék épületét, megismerhetik a történetét, és előadást hallhatnak a bírósági szervezetről, a bíróság munkájáról, az ítélkezésről, annak területeiről, továbbá válaszokat kaphatnak az esetlegesen felmerülő kérdéseikre. Fakultatív programként választhatják a csoportok a távmeghallgató rendszer megismerését, jogi activity játékban, illetve perszimuláción vehetnek részt.

A Battonyai Járásbíróságon 2023. október 27-én az érdeklődők jogismereti előadáson és interaktív programokon keresztül ismerkedhetnek meg a bíráskodással, továbbá bűnmegelőzési előadás keretében az internetes bűncselekmények veszélyeire hívják fel a diákok figyelmét.

A Békési Járásbíróságon 2023. október 25. napján a látogatók egy jogtudatosságot erősítő előadás meghallgatását követően perszimuláción vehetnek részt.

A Békéscsabai Járásbíróságon 2023. október 24. napján tartandó rendezvény keretein belül körbevezetés, perszimuláció, illetve jogismereti előadás várja az iskolásokat.

Az Orosházi Járásbíróságon 2023. október 27. napján a látogatók betekintést nyerhetnek a bíróvá válás folyamatába és a tárgyalótermi szokásokba, valamint jogismereti előadáson (ezen belül internetes zaklatás, kommentelés, megosztás, és drogprevenciós témákban), perszimuláción, kvízjátékon keresztül ismerkedhetnek meg jobban az igazságszolgáltatás rendszerével.

A Szarvasi Járásbíróságon 2023. október 25. napján lehetőség nyílik jogismereti előadás meghallgatására az alábbi témakörökben: a bírósági szervezetrendszer bemutatása, a bíróvá válás folyamata, a bíróságok feladatai, valamint a bírósági eljárások fontosabb szabályai, a fiatalkorúakkal szembeni büntető- és szabálysértési eljárások, a fiatalkorúak sérelmére elkövetett leggyakoribb bűncselekmények, az internetes zaklatás veszélyei, az áldozattá válás lehetséges elkerülése, valamint diákok a munka világában.

A Szeghalmi Járásbíróságon 2023. október 24. és október 27. napja között előre egyeztetett időpontban a bíróság történetét és szervezetét bemutató előadáson és igény esetén perszimuláción vehetnek részt az érdeklődők.

A nyílt napok alkalmából 2023. október 24-én a Gyulai Törvényszék Cégbírósága is várja a látogatókat.

Az esemény zavartalan lebonyolítása érdekében valamennyi bíróság esetén szükséges és célszerű az érintett bíróságon előzetesen érdeklődni, jelezni a részvételi szándékot.