Közel ezer diák vett részt az Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából tartott bírósági rendezvényeken

A hosszú évekre visszanyúló hagyományoknak megfelelően az Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából 2023. október 24. és 27. között ismét változatos programokkal várták a bíróság dolgozói az érdeklődő csoportokat. Ebben az évben is több száz tanuló látogatott el valamely Békés vármegyei bíróságra, amely jól mutatja a rendezvény népszerűségét.

A koronavírus járvány miatti pár éves kihagyás után az idén ismét megrendezett programokon a diákoknak lehetőségük nyílt arra, hogy körbejárják a bírósági épületeket, megtekintsék a tárgyalótermeket, a fogvatartotti váróhelyiséget, valamint a bíróságok által gyakran használt távmeghallgató rendszer működésébe is bepillantást nyerhettek. Általános jogi ismeretekről tartott előadások keretében hasznos információkkal gazdagodhattak a bírósági szervezetről, a bíróság munkájáról, az ítélkezésről, és annak területeiről, valamint felhívták figyelmüket a fiatal korosztályt érintő aktuális problémákra, így például szóba került az elektromos roller használatának jogi szabályozása, valamint az internettel kapcsolatos bűncselekmények. A vállalkozó kedvű csoportok perszimulációban is részt vettek, így játékos formában ismerhették meg a bírósági eljárások menetét.

A Gyulai Törvényszék a társadalmi szerepvállalás jegyében kiemelten fontosnak tarja, hogy a diákok hiteles és közérthető tájékoztatást kapjanak a jogi témákban. Ennek megfelelően a rendezvény kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a résztvevők nemcsak elméletben szerezzenek információkat, hanem a mindennapi bírósági munkavégzésbe is bepillantást nyerjenek.