Ismét sikeres orvos-jogász konferencia a Gyulai Törvényszéken

Az elmúlt évekre visszanyúló hagyományoknak megfelelően a Gyulai Törvényszéken ismét megrendezésre került az orvos-jogász konferencia, amely a magas szakmai színvonalú előadások révén a tudásmegosztás és a közös gondolkodás fóruma.

A 2023. november 16-án megtartott igazságügyi konferenciát és akkreditált továbbképzést a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinikája, a Békés Vármegyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának Szülészeti és Nőgyógyászati osztálya, valamint a Gyulai Törvényszék közösen tartotta. Az idén immár hatodik alkalommal megtartott „Polgári és büntetőjogi felelősség az egészségügyi gyakorlatban” című konferencia még 2015-ben indult, és azóta is töretlen sikernek örvend.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Bagdi Árpád Gyula és Prof. Dr. Németh Gábor kiemelte, hogy a korábbi rendezvények során az orvos és jogász társadalom tagjai között egy építő jellegű párbeszéd kezdődött el. Az eddigi konferenciák tapasztalatai tükrében nem vitás, hogy a két hivatás gyakorlóinak munkája számos ponton találkozik egymással. Hiszen az orvosok igazságügyi szakértőként kapcsolódnak az igazságszolgáltatáshoz, tudásuk és szakmai tapasztalatuk révén segítik a bíróságok ítélkezési tevékenységét, míg a másik oldalról az orvosi tevékenységgel együtt járó hatalmas felelősségnek számos büntetőjogi és polgári jogi vetülete adódhat.

Az előadásokon szaktekintélynek számító, gyakorló jogászok és orvosok igyekeztek rávilágítani a két hivatás gyakorlása során felmerülő tapasztalatokra, így a résztvevők többek között a betegjogokról, az orvosszakértői bizonyításról, a magzat monitorozásának kérdéseiről és az ultrahangvizsgálatok szerepéről, a kártérítési perek bírói gyakorlatáról, az orvosi felelősségről, a hálapénz társadalmi és büntetőjogi megítéléséről, valamint a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekmény bírósági esetjogával kapcsolatban hallhattak előadást.

A rendezvény célja elsődlegesen az volt, hogy a bírósági eljárásokban közreműködő jogászok, valamint az igazságügyi orvosszakértők és maguk az orvosok is megismerjék egymás álláspontját. Így a szereplők álláspontjai közelebb kerülhettek egymáshoz, tapasztalatokat gyűjthettek.