Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2017. augusztus 17., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
13.B.157/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
5700 Gyula, Béke sgt. 38.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 
A röviden összefoglalt vádirati tényállás szerint a II. r. vádlott egy – homokbányászathoz használatos – hidromechanizációs gép beszerzésére pályázott. Az elnyert pályázat alapján létrejött támogatási szerződés szerint a II. r. vádlottat – a feltételek teljesítése esetén – több mint 30 millió forint, részben uniós forrásból biztosított, vissza nem térítendő támogatás illette volna meg.
A II. r. vádlott azonban a szerződéskötést követően súlyos anyagi gondokkal küzdött, ezért megkereste az I. r. vádlottat annak érdekében, hogy az I. r. vádlott cége névleg vegye át a projektet, míg a II. r. vádlott számla nélkül, saját költségén lényegesen olcsóbban megvalósítja a beruházást, így majd képesek lesznek igazolni a pályázati feltételek teljesítését.
Az I. r. vádlott a projekt teljesítését hamis számlákkal kívánta igazolni, melyeket a III. és IV. r. vádlottak cégével kötött fiktív szállítási szerződés alapján állítottak ki. A hamis számlák alapján (melyek mögött ténylegesen semmilyen gazdasági tevékenység nem volt) az I. r. vádlott cége több mint 18 millió forint áfát igényelt vissza.
A II. r. vádlott ezen idő alatt megépített egy hidromechanizációs gépet, melyet a II. r. vádlott rokonainak érdekeltségi körébe tartozó gyulai bányatavon üzembe helyeztek. Az I. r. vádlott ezután bejelentette a Nemzetgazdasági Minisztérium felé a projekt teljesítését, melynek igazolására benyújtotta a III. és IV. r. vádlottak cége által kiállított valótlan tartalmú számlákat. A helyszíni ellenőrzés során az I. r. vádlott cége által megvalósítandó gép helyett a II. r. vádlott által épített gép került bemutatásra, és ennek alapján az I. r. vádlott cége 34 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott.
Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: