Közlekedés biztonsága elleni bűntett

Tárgyalás időpontja: 
2020. július 1., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Közlekedés biztonsága elleni bűntett
Ügyszám: 
11.B.58/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Békési Járásbíróság
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Békéscsabai Repülőtér légterében 2019. március 20. napján 22 óra körül az oktatópilóta és repülőgépparancsnok sértett irányítása mellett végzett tanulórepülést a másik sértett jó éjszakai látási viszonyok között. Ekkor a Békéscsabai Repülőtér légterében tartózkodott még két légi jármű. Az oktatórepüléssel egyidőben a vádlott a lakóhelyén, emeleti szobájában volt, és észlelte a légtérben tartózkodó repülőgépeket.

A vádlott szobája nyitott ablakából zöld fényt kibocsátó lézeres irányzékkal célzottan a hozzá legközelebb eső repülő irányába világított legalább három alkalommal, esetenként több másodpercig. A repülő körülbelül tőle 5-6 km távolságban volt.

A lézeres irányzék első alkalommal eltalálta a gépet ténylegesen vezető sértett szemét, amitől szeme káprázni kezdett, éleslátása körülbelül 30 másodpercre megszűnt, ezért az oktatópilótának kellett átvennie a vezetést. A második és harmadik alkalommal nem találta el a sértettek szemét. Ezzel a vádlott a légiközlekedés biztonságát és a sértettek életét veszélyeztette.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A bíróság az ügyben folytatólagos tárgyalást tart.

Kérjük, az előkészítő ülésen való részvételi szándékukat – a bírósági épületbe történő belépés biztosítása érdekében – előzetesen jelezzék a sajto@gyulait.birosag.hu e-mail címen.

Felhívja továbbá a bíróság a sajtó képviselőinek figyelmét arra is, hogy előzetesen tájékozódjanak a belépés feltételeiről az alábbi oldalon:

https://gyulaitorvenyszek.birosag.hu/sajtokozlemeny/20200602/2020-junius...

Eljáró bíróság: