Bűnszövetségben elkövetett pénzhamisítás bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2020. szeptember 15., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
Bűnszövetségben elkövetett pénzhamisítás bűntette
Ügyszám: 
2.B.267/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Gyulai Törvényszék
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

A röviden összefoglalt vádirati tényállás szerint I. r. vádlott 2018. november 18-án elhatározta, hogy pénzt fog hamisítani. I. r. vádlott ezen céljához II., III., IV. és V. r. vádlottak is csatlakoztak a jövedelemszerzés reményében. Miután I. r. vádlott utánanézett, hogyan is működik a pénzhamisítás, egy szaküzletben megvásárolták a szükséges eszközöket hozzá, majd I. r. vádlott megbízta VI. r. vádlottat a gépek összeszerelésével. VI. r. vádlott – I. r. vádlott kérésére – valódi 500 és 1.000 forintos bankjegyeket másolt, majd nyomtatott ki. Ezt követően I. r. vádlott irányításával, III. r. és V. r. felosztották egymás között a feladatokat, és elkezdték az 500, 1.000 és 10.000 forintos bankjegyeket hamisítani. I. r. vádlott megállapította, hogy a valósághűbb hatásért „koszolni kell” a hamisított bankjegyet, ezért azok testápolóval való meggyűrését IV. r. vádlottra bízta. Mindeközben II. r. vádlott ellenőrizte és véleményezte a kinyomtatott pénzeket. 2018. november 26-án és 27-én legkevesebb beváltás esetén 160.000 forintnak megfelelő hamis pénzt készítettek.

Ezt követően a hamisított bankjegyeket forgalomba kívánták hozni, I. r. vádlott több üzletbe is beküldte III. és IV. r. vádlottat, hogy vásároljanak a hamis bankjegyekkel. Három alkalommal a vásárlás közben felismerték a hamis pénzt, míg háromszor sikerrel vásároltak vele. Egy alkalommal az eladó észlelve, hogy a fizetőeszköz nem valódi, elkérte III. r. vádlott személyigazolványát, majd értesítette a rendőrséget.

Mindezeken túl I. r. vádlott II., III. és IV. r. vádlottal, valamint II. r. vádlott barátnőjével több alkalommal forgalomba hozta a hamis bankjegyeket Romániában akként, hogy abból fizette szórakozásaikat, illetve beváltotta valódi készpénzre.

Megjegyzés: A bíróság az ügyben előkészítő ülést tart 2020. szeptember 15. és 16. napján. Mindkét előkészítő ülés kezdete 9:00 óra.

Kérjük, az előkészítő ülésen való részvételi szándékukat – a bírósági épületbe történő belépés biztosítása érdekében – előzetesen jelezzék a sajto@gyulait.birosag.hu e-mail címen.

Felhívja továbbá a bíróság a sajtó képviselőinek figyelmét arra is, hogy előzetesen tájékozódjanak a belépés feltételeiről az alábbi oldalon:

https://gyulaitorvenyszek.birosag.hu/sajtokozlemeny/20200602/2020-junius...

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: