Rablás bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2021. október 19., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Rablás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
6.B.70/2021
Tárgyalás helyszíne: 
Gyulai Járásbíróság
Ügyszak: 
Büntető
Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Az ügy lényege:

1. A röviden összefoglalt vádirati tényállás szerint a vádlott 2020. augusztus végén odalépett a boltból távozó 73 éves 1. számú sértetthez és a kezében lévő kését a sértett hasához nyomva felszólította, hogy „adjál 500 forintot vagy leszúrlak”. A sértett megpróbálta folytatni útját, azonban a vádlott ismét elé ugrott és megismételte a fenyegetést. A sértett ekkor megígérte, hogy még aznap átadja a követelt összeget, ezért a vádlott útjára engedte. A pénz átadására a későbbiekben sem került sor.

2. 2020. november 27-én a vádlott felajánlotta 2. számú sértettnek, hogy fizetség ellenében felássa a kertjét. Ezt követően elmentek a sértett ingatlanához, ahol – a sértett ismerőseinek távozását követően – a vádlott odament a konyhában tartózkodó sértetthez, ököllel arcon ütötte, aki ennek hatására a földre került, majd belenyúlt a földön fekvő sértett zsebébe és magához vette a nyugdíjából maradt 125.000 forintot, a nyugdíj kifizetését igazoló szelvényt, egy törzsvásárlói kártyát és távozott az ingatlanból.

Ezek után a vádlott visszament a hajléktalanszállóra és a megszerzett összegből 52.000 forintot átadott megőrzésre 3. számú sértettnek. A sértett a későbbiekben követelésre sem volt hajlandó visszaadni a részére átadott összeget a vádlottnak, aki a pénz visszaszerzése céljából 3. számú sértettet a földre lökte, arcon ütötte és belerúgott.

A sértett segítségére siető személyt a vádlott két alkalommal ököllel arcon ütötte, majd a hajléktalanszálló előtt várakozó személyekbe – akik között több időskorú is volt – ok nélkül belekötött, trágár szavakkal szidalmazta és megöléssel fenyegette, valamint válogatás nélkül ütlegelni és rugdosni kezdte őket. A sértettek 8 napon belüli sérüléseket szenvedtek a bántalmazás következtében.

3. 2020. november 28-án a hajléktalanszálló ún. dohányzó részén az ittas állapotban lévő vádlott szóváltásba keveredett a szintén ittas 4. számú sértettel, őt tenyérrel arcon ütötte, mely ütést a sértett viszonzott. Ezt követően a vádlott a sértettre támadt, a földre rántotta, megpróbálta több alkalommal fejbe rúgni, azonban a helyszínen tartózkodó 5. számú sértett ezt folyamatosan megakadályozta. A vádlott nagy erővel a földre lökte 5. számú sértettet is, valamint egy alkalommal tenyérrel arcon ütötte.

Megjegyzés: A bíróság az ügyben előkészítő ülést tart.

Kérjük, az előkészítő ülésen való részvételi szándékukat – a bírósági épületbe történő belépés biztosítása érdekében – előzetesen jelezzék a sajto_bekes@birosag.hu e-mail címen.

Felhívja a bíróság a sajtó képviselőinek figyelmét, hogy előzetesen tájékozódjanak a belépés feltételeiről az alábbi oldalon:

https://gyulaitorvenyszek.birosag.hu/sites/default/files/field_attachmen...

https://gyulaitorvenyszek.birosag.hu/sites/default/files/field_attachmen...

Eljáró bíróság: