Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége

Tárgyalás időpontja: 
2022. július 13., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége
Ügyszám: 
14.B.31/2022
Tárgyalás helyszíne: 
Orosházi Járásbíróság
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A röviden összefoglalt vádirati tényállás szerint I. r. vádlott autóversenyzője, II. r. vádlott szervezője és versenyigazgatója, míg III. és IV. r. vádlottak pályabírói voltak a 2019. június 9-én, lakott területen, utcai pályán megrendezett autóversenynek. A versenyre irányadó szabályok szerint a résztvevő gépjárművek az óramutató járásával ellentétes irányban haladhattak és ennek az iránynak megfelelően alakították ki a versenypálya bukótereit, a nézői helyeket, a pályát elválasztó fizikai akadályokat és helyezték el a pályabírókat is. A futam befejezését követően a versenyzők – II. r. vádlott mint szervező tudtával és engedélyével – a korábbi hagyományoknak megfelelően a búcsúkört a verseny irányával ellentétesen tették meg és drifteléssel szórakoztatták a közönséget. A pályabíróknak és a verseny igazgatójának lehetősége és kötelezettsége lett volna megakadályozni a szabálytalanságokat, azonban – a közönség szórakoztatását szem előtt tartva – nem tették meg a szükséges intézkedéseket a közönséget veszélyeztető manőverek leállítására.

A búcsúkörben 20. versenyautóként haladó I. r. vádlott egy jobbra ívelő visszafordító kanyarban megkezdte a driftelést, azonban rosszul mérte fel a rendelkezésére álló helyet, ezért az ellenkormányzás ellenére az úttestről lehaladt és a kordon mögött lévő nézők közé hajtott. A baleset következtében tizenegy néző sérült meg, közülük ketten maradandó fogyatékossággal gyógyuló, hárman nyolc napon túl gyógyuló, míg hatan nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

Megjegyzés: A bíróság az ügyben előkészítő ülést tart.

Kérjük, az előkészítő ülésen való részvételi szándékukat – a bírósági épületbe történő belépés biztosítása érdekében – előzetesen jelezzék a sajto_bekes@birosag.hu e-mail címen.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: