Tiltott szerencsejáték szervezésének bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2022. október 25., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Tiltott szerencsejáték szervezésének bűntette
Ügyszám: 
9.B.88/2022.
Tárgyalás helyszíne: 
Gyulai Járásbíróság
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A röviden összefoglalt vádirati tényállás szerint 2019. év elejétől 2020. február 6. napjáig az I. rendű vádlott tulajdonában álló, de a II. rendű vádlott által bérelt és üzemeltetett vendéglátó egység külön termében található számítógépekre a pénznyerő automatákhoz hasonló rulett, póker és egyéb játékokat telepítettek tiltott szerencsejáték folytatása céljából. A szerencsejáték tényleges lebonyolítását a pultosként dolgozó II., III., és IV. rendű vádlottak irányították. A játék csak a vádlottak által ismert, többször játszó vendégek részére volt rendszeresen hozzáférhető. A játékosok átadták a pénzt a pultosoknak, akik ezt egy fekete színű pénzkazettában gyűjtötték és egy füzetben tartották nyilván. Az átvett pénzeknek megfelelően a vádlottak „bekulcsolták” a tétet, azaz az összeget beírták a számítógépes játékba, így a játékos megkezdhette a játékot. A nyerési esély kizárólag a véletlentől függött. A nyereményeket a pultosként dolgozó vádlottak készpénzben fizették ki a játékosoknak. A szerencsejátékból befolyó bevételt I. rendű vádlottnak kellett átadni, aki jutalékot osztott a közreműködő III. és IV. rendű vádlottaknak. Volt olyan játékos, aki a hitelként „bekulcsolt” játékai során több mint 1.700.000 forint adósságot halmozott fel a vendéglátó egység felé. A felhalmozott tartozások behajtására I. rendű vádlott utasításokat adott II. rendű vádlottnak.

2019 decemberétől 2020. február 6-ig I. rendű vádlott egy másik település általa üzemeltetett vendéglátó egységében szintén ugyanilyen szerencsejátékot szervezett az ott pultosként dolgozó V., VI. és VII. rendű vádlottak közreműködésével. A játékosoktól átvett pénzt a pult alatt tárolt borítékban gyűjtötték, majd I. rendű vádlottnak átadták, aki jutalékot osztott ki közöttük. I. rendű vádlott a jutalék átadása után „lenullázta” a számítógépeket, ezzel a bevétel számolása újraindulhatott. A játék itt is csak egy bizalmi kör részére volt rendszeresen elérhető, a számítógépeknek helyt adó zárt terembe kizárólag kód beírásával lehetett bejutni, V., VI. és VII. rendű vádlottak csak a kódot ismerő játékosokat engedhették be.

Megjegyzés: A bíróság az ügyben előkészítő ülést tart.

Kérjük, az előkészítő ülésen való részvételi szándékukat – a bírósági épületbe történő belépés biztosítása érdekében – előzetesen jelezzék a sajto_bekes@birosag.hu e-mail címen.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: