Emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2023. január 24., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény
Ügyszám: 
14.B.216/2022
Tárgyalás helyszíne: 
Gyulai Törvényszék
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A röviden összefoglalt vádirati tényállás szerint a vádlott 2021. szeptember 24-én a reggeli óráktól kezdve italozott, majd elhatározta, hogy átmegy busszal az egyik környező településre, hogy ott egy szórakozóhelyen folytassa az estét. A buszpályaudvaron összefutott a sértettel és egy ismerősével, akikkel folytatta az italozást. A sértettel szóváltás alakult ki köztük, mert a sértett nehezményezte, hogy a vádlott korábban szexuális kapcsolatot létesített a sértett feleségével. A vita tettlegességgé fajult, a vádlott több alkalommal, ököllel nagy erővel megütötte a sértettet, aki védekezni próbált és visszaütött, melynek következtében mindketten a betonjárdára estek. A földön fekvő és arcát védekezésként mindkét kezével takarni próbáló sértettet a vádlott a tarkójánál fogva felültette, fejét újból megütötte, majd nagyerővel fejbe rúgta.  A bántalmazás félbeszakítása érdekében közbelépő ismerősét a vádlott félrelökte és a védekezésre közel már képtelen sértett arcát újból megrúgta. Ezt követően a sértett már nem mozdult, ennek ellenére a vádlott nem hagyott fel a bántalmazással és még öt alkalommal, lendületet véve, nagy erővel rátaposott a magatehetetlen sértett betonjárdán fekvő fejére, közben folyamatosan szidalmazva a sértettet, valamint egy sörösdobozból a maradék italt a fejére locsolta és a kiürített fémdobozt a sértett fejének dobta. Ezt követően a vádlott segítséget nem hívott, hanem felszállt a környező településre induló buszjáratra, ahol egy discoban tovább szórakozott. A bántalmazást észlelők segítséget hívtak a sértetthez. A sértett a vádlott általi bántalmazás következtében együttesen nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket, valamint közepes fokú mentális leépülést eredményező agykárosodást szenvedett. Az orvosi ellátás elmaradása a sértett halálához vezetett volna.

A vádlott a bántalmazást követően kábítószert is fogyasztott, melyet kihallgatásakor levett vizeletmintájából mutattak ki.

Megjegyzés: A bíróság az ügyben előkészítő ülést tart.

Kérjük, az előkészítő ülésen való részvételi szándékukat – a bírósági épületbe történő belépés biztosítása érdekében – előzetesen jelezzék a sajto_bekes@birosag.hu e-mail címen.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: