Befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2023. június 14., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
Befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
6.B.259/2022
Tárgyalás helyszíne: 
Gyulai Törvényszék
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A röviden összefoglalt vádirati tényállás szerint I. rendű vádlott valótlanul azt állította II. rendű vádlottnak, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat állományába tartozó hivatalos személy és az általa képviselt nemzetbiztonsági szolgálati tagok pénz ellenében, munkájukból adódó személyes kapcsolataik révén segítséget nyújtanak hatósági eljárások befolyásolásában és elérik, hogy az adott eljárás a megbízó által kívánt eredménnyel végződjön. II. rendű vádlott – I. rendű vádlott felkérése alapján – vállalta, hogy felkutatja azon személyeket, akik ezen befolyásolásra igényt tartanak.  A megállapodások előkészítése úgy történt, hogy II. rendű vádlott a nemzetbiztonsági szolgálatba tartozó hivatalos személynek adta ki magát, megismerte a befolyásolni kívánt hatósági ügyet, az eljárásokból iratot kért, majd a megszerzett ismereteit továbbította I. rendű vádlottnak, aki mindezek alapján döntött arról, hogy mekkora pénzösszeget kér a színlelt segítségnyújtásért. Amennyiben a megállapodás létrejött, a pénzt II. rendű vádlott vette át és továbbította az I. rendű vádlottnak.

Az ügyben szereplő többi vádlott a befolyás megvásárlásával, valamint a befolyási lehetőség ajánlásával, a befolyás megvásárlóinak felkutatásával, toborzásával követtek el bűncselekményeket.

 

Megjegyzés: A bíróság az ügyben előkészítő ülést tart.

Kérjük, az előkészítő ülésen való részvételi szándékukat – a bírósági épületbe történő belépés biztosítása érdekében – előzetesen jelezzék a sajto_bekes@birosag.hu e-mail címen.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: